Beschenen kant van maan lijkt niet naar zon gericht

Niech stelde deze vraag op 27 maart 2010 om 02:58.

De maan zendt zelf geen licht uit, maar reflecteert het licht van de zon. Toch is mij al meermaals opgevallen dat de beschenen kant van de maan niet echt naar de zon gericht is.

Het is me niet gelukt om zon en maan op dezelfde foto te krijgen, maar de twee foto's in bijlage zijn op hetzelfde moment getrokken vanop dezelfde plaats. Er is op te zien dat de zon erg laag aan de horizon staat (zonsondergang) en dat de maan toch eerder langs boven beschenen wordt, zelfs terwijl ze zeer hoog aan de hemel staat. Kan dit te maken hebben met atmosferische breking of iets dergelijks? Of is mijn inschatting gewoon zo verkeerd door het grote verschil in afstand tussen de twee?

Het groene lijntje zou volgens mij op de zon moeten wijzen, maar het rode pijltje wijst aan waar deze wel leek te staan.

Alvast bedankt!

 

Reacties

Rene op 28 maart 2010 om 19:10

Dag Niech,

Mensen hebben de neiging om de hemel te zien als een afgeplatte bol, en als de zon of maan wat lager staat, lijken rechte lijnen aan de hemel een beetje krom te worden. (net als dat de ondergaande zon groter lijkt)

Mijn these is dat de kromme lijn die de verlichte kant van de maan met de zon verbind, eigenlijk de kortste lijn is. Dit lijkt vreemd, maar ik heb het zelf meerdere malen in de praktijk kunnen waarnemen.

Ik weet even niet of dit ook op een foto kan gebeuren, in verband met projectie of radiale vervorming, De foto zegt mij in ieder geval niets, want ik zie de maan er niet op.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft vijf appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)