Waarom altijd een explosie??

AJ stelde deze vraag op 23 maart 2010 om 20:53.

Mijn vraag gaat over het lekken van aardgas.

Waarom is er bijna altijd sprake van een explosie? vooral als de stof vrijkomt in een woning of andere ingesloten gebouw?

Waarom blijft het niet beperkt tot vlam vatten en ontbranden?

Volgens wikipedia:

Een explosie of ontploffing is een plotselinge vergroting van het volume en het vrijkomen van energie op een gewelddadige manier, gewoonlijk gepaard gaand met het ontstaan van hoge temperaturen en het vrijkomen van gassen

Ik snap alleen niet waarom alles vergroot moet worden

 

Reacties

Jan op 23 maart 2010 om 21:49

Dag AJ,

Aardgas brandt ook niet zomaar. Als een aardgas/luchtmengsel minder dan 5% aardgas bevat brandt het (nog) niet: als je er een ontstekingsbron bijhoudt gaan er wat aardgasmoleculen rond die ontstekingsbron met zuurstof reageren, maar de warmte die daarbij vrijkomt is niet genoeg om de dichtstbijzijnde volgende aardgasmoleculen te ontsteken, die zitten gewoon te ver weg.  

Als het mengsel meer dan 10% aardgas bevat lukt het ook niet best: de dichtstbijzijnde aardgasmoleculen zitten dan wel dichtbij genoeg, maar die kunnen niet goed reageren met zuurstof omdat de dichtstbijzijnde zuurstofmoleculen dan te ver weg zitten.

Maar tussen 5 en 10% is de situatie ideaal om (ontstekings)energie door te geven van de ene plek naar de andere. De ontbranding gaat dan zó snel door de ruimte dat er in een héél korte tijd véél energie vrijkomt. In een fractie van een seconde loopt de temperatuur op van 300 K naar ruim 1800 K. Stoffen dei warmer worden zetten uit, voor gassen geldt: 2 x zo warm, dan voor eenzelfde druk 2 x zo groot volume. In een fractie van een seconde heeft het gas in de ruimte dan ook 6 x zoveel volume nodig. POEF.

In elke ruimte zijn er wel kleine ontstekingsbronnen: statisch geladen apparaten waar een klein vonkje af kan komen, schakelaars en stopcontacten, etc. Langzaam lekt de ruimte voller, maar er gebeurt niks. Pas wanneer de concentratie van 5% (onderste explosiegrens) bereikt wordt, wordt het in een klap (pun intended) link. Maar dan ook echt bloedlink.

Beetje duidelijk zo?

Groet, Jan

(NB: de explosiegrenzen die ik gaf zijn uit-het-blote-hoofd-ongeveercijfers. De exacte explosiegrenzen kun je zelf opzoeken?)

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft negenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)