onderzoeken waaruit het voorwerp bestaat.

Esther stelde deze vraag op 23 maart 2010 om 17:53.

we moeten een proefje verzinnen voor school waaruit blijkt waaruit iets bestaat.

we hebben een staafje genaamd "fecuma" waarbij we moesten onderzoeken of het uit massief koper bestaat. dat heb ik gedaan door de dichtheid uit te rekenen. nou blijkt dat het dus niet masssief koper is.
(massa: 1,22 gram.
volume: 0. 12723 cm3
rho: 9. 6 g/cm3.)

maar nu moeten we onderzoeken door een proefje waarvan het wel gemaakt is door op het internet op te zoeken. maar ik kan er niks over vinden. Weet u wat fecuma is? en wat voor proefje ik er het beste bij kan gebruiken??

met vriendelijke groeten Esther.

Reacties

Jan op 23 maart 2010 om 18:21

Dag Esther,

Dat klinkt als een exotisch stofje, misschien daarom dat het staafje ook zo klein was. Ik vraag me af hoe je het volume zo nauwkeurig hebt kunnen bepalen.

Ik lees Fecuma als een afkorting. Fe is dan ijzer, Cu is dan koper, maar dan zit ik alleen met het Ma in mijn maag, want er zijn bij mijn weten geen elementen die Ma als symbool hebben. Voor de rest zou dit best wel logisch zijn, want legeringen worden wel vaker aangeduid met de symbolen van de belangrijkste componenten. Ik zou me dan in dit geval een legering van ijzer, koper en mangaan (Mn) of molybdeen (Mo) kunnen voorstellen.

Die legeringen bestaan inderdaad. Maar ik kan er geen goede gegevens over vinden op basis waarvan je proefjes zou kunnen gaan doen. En een dichtheid van 9,6 g/cm³ lijkt me een beetje hoog voor de legeringen die ik hierboven noemde (hoewel ik er geen goede gegevens van vindt). Kun je trouwens nog meetfouten gemaakt hebben?

Misschien dat iemand anders ideeën heeft?

Groet, Jan

Jimmy op 25 maart 2010 om 16:50

Hoi esther,

net nadat we hadden gebeld zag ik een pdf-bestandje met een engelse tekst over Fecuma. Hier de vertaling:

 

... Verder naar de Cu draad gebruiken we momenteel voor onze boxed filmcapacitor producten die we zullen toevoegen koper beklede ijzerdraad (fecuma) als leidende draad materiaal. Dit soort draad wordt al gebruikt voor een lange tijd in andere delen van ons programma. De diameter van de draad fecuma hetzelfde zal zijn als voor de koperdraad met uitzondering van de toonhoogte 37.5mm verse ivan het 338,4 programma. Hier is de grootste diameter wordt 0.8mm iso 1.0mm. Dit betekent dat de klant goed kan ontvangen producten met Cu draad leidt als producten met draad fecuma leidt. ...

 

ja dit vond ik dus...   ik weet nu dus dat het een koper beklede ijzerdraad is die stroomgeleid is en magnetisch (kwam ik achter omdat sonny met zo'n white-board 'wisser' en zijn draadje aan het spelen was en het magnetisch bleek te zijn...)

 

zo beter?

jimmy op 25 maart 2010 om 16:58

film capacitors = foliecondensatoren

had ik nog even opgezocht, nu snap ik er iets meer van :)

Jan op 25 maart 2010 om 17:38

Dag Jimmy,

Kun je ons a.u.b. de link naar die pdf geven? Want die "vertaling" komt zo te zien rechtstreeks uit Babylonië.. :-)

Overigens begrijp ik nu dat het om een met koper beklede ijzerdraad gaat. Een dichtheid van 9,6 g/cm³ is dan onmogelijk. Ergens moet je een (meet) fout van rond de 15-20 % hebben gemaakt.

Groet, Jan

Frans op 10 september 2010 om 20:48

Beste Jan.

Als ex-medewerker (glas-metaal-technoloog) bij Philips mag ik weten dat FeCuMa draden al sinds 1915 een zeer uitgebreide toepassing vinden in de lampen fabrikage. Ze wordt gebruikt als doorvoerdraad in de glazen kneep van gloeilampen en vroeger ook de radiolampen.

Dit draad kent namelijk een uitzettingscoefficient gelijk aan de gebruikte glassoort, waardoor het glas niet barst als de draad is ingesmolten en daarna afkoelt. Voor 1915 paste men platina toe, wat vreselijk duur was...

De afkorting is van Fe (ijzer), Cu (koper) en Ma (materiaal). Deze draad wordt vervolgens licht geoxideerd om de hechting met het glas te bevorderen (is ook een oxide immers).

Momenteel ben ik op zoek naar een kleine hoeveelheid FeCuMa-draad in de diktes 0,8 en 1,0 mm om enkele proeven te doen in prive sfeer. Misschien heeft iemand die dit leest ergens nog zoiets liggen?

De soortelijke dichtheid ligt natuurlijk in de buurt van dat van ijzer, wat 7,8 is.

groeten

 

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft drie appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)