Inductiestroom/wisselstroom

Loes stelde deze vraag op 16 maart 2010 om 22:40.

 

Als je met een magneet naar een spoel toe of ervan af beweegt, dan wil die spoel ALTIJD de beweging van de magneet tegenwerken, oftewel de flux tegenwerken. Dit verklaart waarom de spoel de ene keer een zuidpool vormt aan een bepaalde zijde, en daarna een noordpool, waardoor de stroomrichting omdraait en er wisselspanning ontstaat.

Nu vraag ik me echter af hoe het komt dat een spoel de fluxverandering, die door de bewegende magneet ontstaan is, tegen werkt.

Heeft iemand hier antwoord op?

Reacties

Jaap op 16 maart 2010 om 23:23

Dag Loes,
Eén antwoord op je vraag gaat als volgt. Stel dat de spoel de door de naderende magneet veroorzaakte fluxverandering zou versterken in plaats van tegenwerken. Dan zou de spoel in je bovenste figuur een zuidpool aan zijn linkerzijde krijgen. De spoel en de staafmagneet zouden elkaar aantrekken. Gevolg: de beweging van de staafmagneet zou worden versneld en de in de spoel opgewekte inductiestroom zou toenemen. Enzovoort: dit proces zou zich zelf versterken. Dat is strijdig met de wet van behoud van energie.
Je kunt verder lezen op http://en.wikipedia.org/wiki/Lenz%27s_law
De grondiger behandeling in de lemma's "electromagnetic induction" en "Maxwell's equations" waarnaar wordt verwezen, is op het niveau van het eerste of tweede jaar van een universitaire studie.
Groeten,
Jaap Koole

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft negenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)