duikend eendje

Anieke stelde deze vraag op 09 februari 2005 om 13:40.
wij moeten voor Natuurkunde onderzoeken wat de werking is van een proef met een duikend eendje. Deze eend bestaat uit twee glazen bolletjes en een galzen buis. In één van deze bolletjes zit een rode vloeistof (methanol). De eend kan draaien rond zijn horizonale as door zijn poten. De kop van de eend is aan de buitenkant bekleed met vilt, waarvan ook een snavel gemaakt is. Als de eend gekanteld wordt en even met zijn snavel wordt ondergedompeld in een bekerglas met water, blijkt hij daarna voortdurend te blijven drinken uit dit bekergla': de kop komt uit het glas omhoog en zal even later weer met zijn kop omhoog komen etc etc. Wij hebben deze proef uitgevoerd en wanneer we de stof verwarmen (door te blazen of met onze handen) loopt deze sneller omhoog door het buisje en duikt het eendje sneller met zijn kop in het water. Is er iemand die ons een aanwijzing kan geven om dit verschijnsel te verklaren?? Dank!!

Reacties

Lisa op 13 februari 2005 om 14:47
Hoi Anieke en Linda,de vloeistof wordt warmer waardoor hij gaat uitzetten en het eendje met zijn kop omlaag gaat. Als het eendje echter in aanraking komt met het water koelt het geheel weer af waardoor de vloeistof weer 'inkrimpt'. Dat komt ie weer met zijn kop omhoog.Leuk speeltje is dit trouwens.Groetjes.
Bert op 13 februari 2005 om 15:38
Hoi Anieke, Linda en Lisade werking van het eendje is iets ingewikkelder dan Lisa beschrijft.De uitzettingscoefficient van vloeistoffen is maar heel erg klein, en de vloeistof gaat dan ook omhoog doordat de lucht boven de vloestof in het achterlijf uitzet.Dat het eendje weer met z'n kop omhoog komt, ie een gevolg van het feit dat de opgewarmde lucht vanuit het achterlijf door het buisje naar de kop kan stromen. Zodra het eendje voorover duikt wordt het buisje niet meer door de vloeistof geblokkeerd en kan de lucht erlangs.Dus ook als de eend niet met z'n kop in het water komt gaat hij toch weer rechtop staan. Probeer het maar eens!Het raadsel blijft natuurlijk dat de eend na een tijdje ook voorover duikt als je het achterlijf niet verwarmt. Hoe zou dat nou komen?Bert Metz
Anieke op 18 februari 2005 om 10:50
bedankt voor de reacties! we zijn al een eind op weg!!groetjes Anieke en Linda
Suzan op 09 april 2008 om 10:07

Heey anieke en linda

 wij, Ilse en Suzan, houden een PO over precies dezelfde eend, vogel, kip, struisvogel (weten wij veel wat het is haha).

Ik vroeg me af of jullie al iets hebben gevonden. Hoe de officiele naam van dit experimentje heet ofzo.

Wij kunnen namelijk bijna nergens informatie vinden, hopelijk hoor ik iets van jullie.

Groetjes,

Ilse en Suzan

Jan op 09 april 2008 om 20:10

Dag Ilse en Susan,

Een PO betekent denk ik minstens een havo-3 niveau, niet? Weet je wat mijn moeder dan altijd zegt?

"Niet kunnen vinden? Niet kunnen zoeken zul je bedoelen !!" :-) 

Dus wordt het hoog tijd dat je een beetje leert googlen. Een heel groot gemak de rest van je leven. Ik kan je deze handleiding voor Google aanbevelen:

 http://www.wetenschapsforum.nl/index.php?showtopic=52043

 Dat je inmiddels ook fatsoenlijk engels begint te kunnen helpt daarbij. Met drinking bird wiki is het al gelijk prijs.

 http://en.wikipedia.org/wiki/Drinking_bird

Je hoeft het niet eens helemaal te begrijpen om wel uit de tekst te kunnen halen dat die dingen meestal gevuld worden met dichloromethane, en het is niet zo'n kunst om dat te vertalen naar het Nederlandse dichloormethaan. Ga je dan eens verder googlen met vogel dichloormethaan dan vind je ook in het Nederlands ineens van alles.

En vind je dan het een of ander dat je niet snapt, kom dán gerust nog eens terug om om wat extra, gerichte uitleg te vragen. Graag tot je dienst.

Groet, Jan

 

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft vier appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)