Dag Robert,
Ik heb geen idee hoever je met je suikerconcentratie gegaan bent, en wat voor meetapparatuur je gebruikt hebt. Maar een nonsens-experiment is het zeker niet. Op dat principe is namelijk de Brix-meter gebaseerd. (Google daar maar eens mee).
Een tabel met graden Brix (1°Brix ≡ 1 g saccharose per 100 mL oplossing) en de brekingsindex die daarbij hoort vind je in de volgende link:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Brix-waarde
Stoffen die met een paar lepeltjes per liter 'schokkende' effecten op de brekingsindex hebben zul je zo gauw niet vinden ben ik bang. Heel veel stoffen hebben zelf maar een brekingsindex ergens tussen 1,3 en 1,6.
Ten slotte, dat lasertje was vast rood? Je beseft dat rood licht van alle kleuren juist het minste wordt afgebroken?
Laat je overigens niet kisten. Het lijkt me een mooie uitdaging om je meetmethode te verfijnen zodat je wél resultaat haalt.
Succes, Jan