Krachten

Rosalie stelde deze vraag op 16 februari 2010 om 16:25.

Hallo iedereen,

ik zit met 2 vraagstellingen waar ik niet geheel uitkom. Ik heb zelf wel al een idee van wat de antwoorden moeten zijn, maar ik moet het zeker weten. Corrigeer me als ik iets verkeerd doe.

1. Bal drijft op het water. Iemand duwt hem onder water en houdt hem stil.

Is de opwaartse kracht van het water, spierkracht of de zwaartekracht het grootst?

Ik dacht de opwaartse kracht, omdat de zwaartekracht samen met de spierkracht naar beneden duwen: die zijn samen verdeeld over de kracht die de opwaartse kracht alleen zal moeten leveren (omhoog). Klopt het wat ik zeg?

2. Een kist wordt met een horizontale kracht vooruit getrokken. De kist staat op het punt te gaan bewegen, als de trekkracht 40 N is. Hoe groot is de wrijvingskracht tussen de kist en de grond?

Ik denk kleiner dan 40 N, omdat de kist dan vooruit kan komen. Maar hij staat op het punt te gaan bewegen. Is het dan niet 40 N?

Alvast bedankt voor de hulp!

Reacties

Jan op 16 februari 2010 om 19:20

Dag Rosalie,

1) Het klopt wat je zegt

2) De kist beweegt niet. Zijn snelheid is dus constant (0 m/s, maar dat is ook constant). Zijn versnelling is dus ook 0 m/s². En dus is de nettokracht op de kist 0 N. En dus moet de wrijvingskracht precies even groot zijn als de trekkracht (maar tegengesteld gericht),

Of de kist nu op het punt staat te gaan bewegen of nog lang niet, maakt niet uit. Als je met maar 1 N aan deze kist zou trekken zou de wrijvingskracht ook 1 N zijn. Want zou die dan nog steeds die kennelijk maximale 40 N bedragen, dan zou de kist tegen de trekrichting in moeten gaan versnellen, en dat zie ik eerlijk gezegd nooit gebeuren ;-) 

Duidelijk zo?

Groet, Jan

Rosalie op 16 februari 2010 om 19:26

Dag Jan,

heel erg bedankt voor de uitwerking. Ik begrijp het.

Nogmaals bedankt!

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft negenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)