valversnelling

Cindy stelde deze vraag op 12 februari 2010 om 12:03.

Hallo allemaal,

Wij hebben even een vraagje. Wij zijn momenteel bezig met een profielwerstuk voor natuurkunde. Dit profielwerkstuk gaat over de valversnelling met wrijving. Wij hebben vorig jaar al een praktische opdracht gedaan maar dan valversnelling zonder wrijving. Wij hebben toen de volgende formule gebruikt: s(t)=0.5gt2. Alleen wij weten nu dus niet welke formule we moeten gebruiken voor de valversnelling met wrijving. Onze vraag is dan ook of een van jullie dit wel weet?
We hebben al wat op internet rond zitten kijken en vonden een aantal formules, maar die zijn het volgens mij niet.
Wij hebben verschillende proeven uitgevoerd. We laten ballen vallen van verschillende grotes, we laten hoedjes vallen met een groter en kleiner oppervlak etc...

Wij hopen dat jullie ons kunnen helpen, alvast bedankt!

 

Reacties

Jan op 12 februari 2010 om 17:55

Dag Cindy,

Je gaat een grote pot wiskunde moeten meebrengen om dat opgelost te krijgen. Maar modelleren, in stapjes van bijvoorbeeld 0,01 s, is niet zo heel moeilijk, en je komt nauwelijks naast de echte waarden uit. En daarvoor kun je een paar bekende, vrij eenvoudige formules gebruiken.

Kun je met Excel omgaan? Doe dan eens in stapjes van 1/100 s voor elke honderdste seconde de nettokracht (Fz -Fwr), versnelling, en dus na 1/100 s de eindsnelheid uitrekenen, dat is dan de beginsnelheid voor je volgende honderste seconde etc.

Willen we je gerust mee helpen, maar wel jij (jullie) zelf de stappen zetten, we gaan je geen kant-en-klaar rekenblad afleveren.

Groet, en tot lezens,

Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft negenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)