profielwerkstuk radiotherapie

Melanie stelde deze vraag op 04 december 2009 om 23:17.
Hallo,

Ik wil mijn profielwerkstuk doen over hoe straling wordt gebruikt bij het bestrijden van borstkanker. Maar nu zit ik met het volgende probleem: wat voor straling is elektronenstraling?
Is dit nu elektromagnetische straling of deeltjesstraling? Mag je dit zo zeggen, 'deeltjesstraling', of is dit geen officiele naam?

Het is toch zo dat in het algemeen ioniserende straling(dus rontgenstraling en straling afkomstig van radioactieve stoffen)  bij radiotherapie wordt gebruik en geen niet-ioniserende straling?

Ik hoop dat iemand mij kan helpen! Het zou mij helpen met het maken van de goede deelvragen en inhoudsopgave.

Groetjes!

Reacties

Jan op 05 december 2009 om 01:55
Dag Melanie,

In het dagelijks spraakgebruik is deeltjesstraling een normaal woord:

α
-straling bestaat uit He-kernen. 
Daarnaast kan ook nog protonenstraling en neutronenstraling optreden.
Allemaal duidelijke deeltjes zou je zeggen.

Elektronenstraling noemen we gewoonlijk β--straling. Vrije elektronen vliegen in het rond. Positronen bestaan ook, β+ -straling.  Oók duidelijke deeltjes zou je denken, maar zo simpel ligt het niet. Van elektronen is al duidelijk experimenteel aangetoond dat ze zich als golven gedragen. :-s
 
Röntgenstraling is elektromagnetische straling, en als de frequentie van die elektromagnetische golven nog wat hoger wordt spreek je van γ-straling. Maar ja, ook dat zijn dan nog steeds afzonderlijke pakketjes energie, en zou je dus net zo goed deeltjes moeten noemen, fotonen.

Eigenlijk is het hele deeltjes-of-golvenverhaal nogal vaag. Op die schaal krijg je te maken met de zogenoemde golf-deeltjesdualiteit. Het gedrag moet je dan soms beschouwen door het verschijnsel als golf te behandelen, en soms door het als deeltje te behandelen.

Een van die dingen waar de natuurkunde nog niet helemaal uit is.

Maar als je niet echt de fundamentele fysica in hoeft te duiken, noem dan α- en β-straling maar deeltjesstraling, en röntgen en γ-straling maar elektromagnetisch. Dat kan niemand je kwalijk nemen.

Groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft zestien appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)