onvolledige stroomkring

Henk stelde deze vraag op 30 november 2009 om 12:53.

Stel, ik heb een stukje ijzerdraad in m'n hand en ik steek dat in het stopcontact. Een stopcontact heeft, volgens mij, 2 ingangen. De ene ingang is verbonden met de nuldraad en heeft dus een spanning van 0V, de andere ingang is verbonden met de fasedraad en heeft dus een potentiaalverschil met de nuldraad van 230V. Kan ik onder stroom komen te staan als ik het ijzerdraadje vasthoud en het maar in 1 ingang doe, aangezien ik dan niet de stroomkring compleet maak?

Met vriendelijke groet,

Henk

Reacties

Jaap op 30 november 2009 om 16:10
Dag Henk,
In zo'n geval kom je onder spanning te staan. Je speelt zelf voor nuldraad: er zal een stroom gaan lopen van de fasedraad via het ijzerdraad en je lichaam naar de aarde. Hoe groot en hoe gevaarlijk de stroomsterkte is, hangt onder meer af van de huidweerstand bij de hand en de voeten. Met natte handen en blote voeten is er levensgevaar. Ook bij een geringere stroomsterkte (circa 40 mA) bestaat de mogelijkheid dat de hand zo verkrampt dat loslaten niet meer lukt.
De situatie is anders en in principe veiliger bij een stopcontact met scheidingstrafo. Een defect of een installatiefout daarin kan echter niet worden uitgesloten.
Ook het aanraken van de draad met de  kleur isolatie van een nuldraad of een geaarde draad kan riskant zijn vanwege een defect of installatiefout.
Daarom geldt: NOOIT proberen.
Groeten,
Jaap Koole
Jan op 30 november 2009 om 16:44
Henk de Vries, 30 nov 2009

De ene ingang is verbonden met de nuldraad en heeft dus een spanning van 0V,


Neem dit niet voor absolute waarheid aan. Er liggen sporadisch nog  oude 120V netten in Nederland en Belgie, die zijn "opgewaardeerd" naar 240 V door er tweefasesystemen van te maken. In die installaties 'is er dus niet eens een werkelijke 0.

Don't try this at home, folks......

Groet, Jan
Robin op 31 januari 2010 om 15:59

maar het is toch ook zo dat de aardlekschakelaar de stroom dan gewoon helemaal uitschakeld omdat die weglekt? moet ie wel snel reageren natuurlijk..

Jan op 31 januari 2010 om 16:16

Dag Robin,

Ja, in enigszins up to date gehouden installaties gaat dan de aardlekschakelaar eruit, maar voordat dat gebeurt heb je toch al een opdonder gehad. Verder, er zijn nog huizen genoeg waar zo'n aardlekschakelaar niet eens aanwezig is. Tot twee jaar geleden woonde ik in een huis waar dat het geval is.

Lichtnet-elektriciteit is geen speelgoed. En ook veiligheden kunnen falen. Hou altijd de wetten van Murphy in het achterhoofd.

Groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft dertig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)