golfsnelheid en voortplantingssnelheid

ewoud stelde deze vraag op 09 oktober 2014 om 20:47.

 hallo, ik vraag me al een paar dagen af of er een verschil is tussen voortplantingssnelheid en golfsnelheid, en zo ja wat dat dan is. alvast bedankt!

Reacties

Theo de Klerk op 09 oktober 2014 om 23:02
Als we het over muizen en konijnen hebben zal het verschil intuitief duidelijk zijn.

Maar bij de voortplantingssnelheid van een signaal of energie-doorgifte dat geschiedt door een golf van A naar B te laten gaan zijn beide begrippen hetzelfde.
Een radiosignaal wordt als elektromagnetische golf uitgestraald en verspreidt zich met lichtsnelheid. De voortplantingssnelheid is dan de lichtsnelheid, de (elektromagnetische) golfsnelheid is dit ook.

Als iets zich verspreid door een ander mechanisme dan een golf, dan zijn beide begrippen natuurlijk niet hetzelfde - dan heeft golfsnelheid zelfs geen betekenis.
Jan op 09 oktober 2014 om 23:07
dag Ewoud,

Je zou de termen gewoon door elkaar kunnen gebruiken inderdaad. De snelheid waarmee een trilling zicht voortplant is ook inderdaad de snelheid waarmee je een golf door de ruimte ziet gaan. Het wordt een beetje lastiger voor een combinatie van verschillende golven, zeg maar een groep van golven. Dan krijg je te maken met een begrip als groepssnelheid (group velocity). Dat is echter eerder universiteitsniveau.

Wat is trouwens de context van je vraag? 

Groet, Jan
Ewoud op 10 oktober 2014 om 08:16
Het gaat over deze opgave: http://www.natuurkundeuitgelegd.nl/examens/nav122vb.pdf.

bij vraag 3 drie moet ik aantonen dat de voortplantingssnelheden van de golven  niet gelijk zijn, maar de golfsnelheid is toch bij een gelijkblijvende tempratuur en p0 per definitie gelijk? 

Jan van de Velde op 10 oktober 2014 om 13:42
Laat zien dat de voortplantingssnelheden van de golven in de strips 3 en 4 niet gelijk zijn.

Ewoud steen plaatste:

 maar de golfsnelheid is toch bij een gelijkblijvende temperatuur en p0 per definitie gelijk? 


in gelijke media wel ja. Maar het gaat hier om verschillende strips, niet om de golfsnelheid in de(zelfde) lucht. Dat kan dan te maken hebben met het materiaal waarvan die strips zijn gemaakt, of in dit geval ook van de dikte van die strips. Zoals je ook uit snaren met gelijke lengte toch verschillende tonen kunt halen, door ze bijvoorbeeld strakker of minder strak te zetten. 

Overigens, maar dat staat los van deze vraag, de luchtdruk heeft géén invloed op de voortplantingssnelheid van het geluid in lucht (tenminste, als we lucht voor het gemak even als een ideaal gas beschouwen). 

Groet, Jan vld

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft dertien appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)