Hoi, In mijn cursus staat welk energie transport is er van toepassing bij een snelkookpan?
Ik weet dat er drie mogelijkheden zijn: -warmtegeleiding -warmtestraling -convectie
Ik ben zeker dat het zeker geen straling is, maar ik twijfel tussen convectie en warmtegeleiding. Hoe werkt eigenlijk een snelkokpan/hogedrukpan? Iets van warme water in de pot stijgt en koud water daalt en dat warmt weer op... enz. En druk?
Groetjes, Alex
Reacties
Theo de Klerk
op
07 april 2015 om 21:46
Zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Hogedrukpan voor uitleg over een hogedrukpan. En probeer daarna nog eens of je moet kiezen uit geleiding of convectie (of straling)
Jan van de Velde
op
07 april 2015 om 21:52
dag Alex,
er is maar één principieel verschil tussen een gewone pan en een snelkookpan (hogedrukpan): de druk wordt verhoogd waardoor het kookpunt van water wordt verhoogd waardoor de temperatuur waarbij het voedsel wordt gegaard veel hoger ligt en waardoor e.e.a. dus veel sneller verloopt.
Maar qua warmte-overdracht is er geen énkel verschil met een gewone pan.
Wat in een snelkookpan wel vaker wordt gedaan dan in gewone pannen is het voedsel stomen in mandjes bóven het kokende water, zodat je meerdere onderdelen van je gerecht in één pan kunt klaarmaken.
Bij stomen van voedsel is er wél een andere vorm van warmte-overdracht actief dan wanneer je je petetten in het kookwater laat zwemmen uiteraard.
Groet, Jan
Alex
op
08 april 2015 om 17:28
Dus ik vermoed dat het convectie is bij een snelkookpan (hogedrukpan)
En bij het stomen is dat warmtestraling.
Groetjes, Alex
Jan van de Velde
op
08 april 2015 om 17:42
in beide pannen i.g.v. "zwemmend" koken : stroming (water dat aan de bodem wordt opgewarmd en zo in de pan gaat circuleren)
correct....
Maarreh..... in beide pannen i.g.v. "stomen" : warmtestraling? dus de onderkanten van de petetten worden warm, de bovenkanten blijven koud?