Dichtheid kiezelsteen

Johan stelde deze vraag op 01 november 2009 om 14:48.
Beste lezer,

Wij moeten zeer nauwkeurig de dichtheid van een kiezelsteen berekenen. Dit willen we doen door gebruik te maken van de wet van Archimedes.

We willen echter i.v.m. de nauwkeurigheid geen gebruiken maken van het veerunster (zie tekening bijlage). Daarom hebben we een afleiding gemaakt die de veerunster weg haalt zegmaar.



Alleen klopt dit zo? Volgens ons wel, maar we willen het graag even controleren.

Bvd,
Johan

Reacties

Jan op 01 november 2009 om 18:40
Dag Johan,

Toegegeven, ik ben een beetje klein beetje formuleblind (niet handig als je natuurkunde doet, maar goed), dus ik ben misschien niet de beste om je afleiding te beoordelen.  Dit zou ik echter nog wel moeten kunnen volgen, alleen, ook na 5 minuten zie ik nog niet goed wat je doet, wat nou precies mD is en zo, en op welk ogenblik gemeten.

Ik denk echter wel dat je de goede kant op gaat, maar ik zou het simpeler aanpakken:

-Noteer massa (gemeten door balans E) van bekerglas plus water (tarra)

-Hang aan een dun touwtje de steen onder water, noteer weer de gemeten massa (en dat is nu dus inclusief de massa van het verplaatste water. Zonodig kun je aantonen dát dat zo is in een theoretische terzijde. Die massa verplaatst water kun je omrekenen in volume in cm³, wat gelijk het volume van je steentje is. 

- Laat nu je steentje los, noteer weer de gemeten massa en trek er de eerder gemeten tarra af. Je hebt nu de massa van je steentje.

en dan de rho = m/V formule, en klaar.

Volgens mij kun je dat veel simpeler opschrijven dan je in je bijlage deed. Zó dat ook een half formuleblinde als ik er nog wijs uit wordt.

Helpt dit?

Groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft twaalf appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)