lucht uit een voetbal

Geert stelde deze vraag op 30 oktober 2009 om 07:48.
Van mijn dochter kreeg ik laatst een voetbal van AC Milan. Maar ... nadat ik hem had opgepompt, liep hij vrij snel leeg, maar niet via het ventiel. Ik heb hem toen in een emmer met water gehouden en op diverse plaatsen kwamen er luchtbelletjes via de naden naar buiten. De binnenbal leek poreus. Sinds ik dit gedaan heb, blijft de lucht echter wel langer in de bal.
Kan water een poreuze bal dicht maken of ligt de oorzaak (het leeglopen van de bal) ergens anders aan?

Reacties

Jan op 31 oktober 2009 om 11:01
Dag Geert,

Ik kan van hieruit niet zien wat er precies met je bal aan de hand is natuurlijk. Maar rubber is een vreemd stofje. Het bestaat uit lange polymeerketens die onderling een heleboel verbindingen hebben. Die bindingen blijven na het productieproces niet netjes op hun plaats, in de loop der tijd worden oude bindingen verbroken en ook nieuwe gemaakt. Rubber is overigens altijd wel een beetje poreus, stikstof en zuurstof uit de lucht zijn per slot van rekening heel kleine moleculen. Ballen en fietsbanden lopen dus altijd wel een beetje leeg. Het gekke (of misschien ook niet zo gek) is dat fietsbanden van fietsen die langere tijd stilstaan sneller leeglopen dan van regelmatig gebruikte fietsen. Het "masseren" helpt dus om nieuwe bindingen te vormen in het rubber en zo te voorkomen dat het steeds poreuzer wordt.

Verder zijn watermoleculen heel goed in het vormen van zg waterstofbruggen, een weliswaar vrij zwakke vorm van chemische binding, maar toch. Waterstofbruggen zijn ook onderdeel van de bindingen tussen de rubbermoleculen. Geen idee of dit een factor kan zijn, maar ik zou me er iets bij voor kunnen stellen. Er zijn speciale rubbersoorten die duidelijk opzwellen in water.

Hoe dan ook, als je eens googlet met voetbal binnenbal vind je allerlei adressen die desnoods een nieuwe binnenbal in de bal kunnen steken. Maar leg je erbij neer dat over een aantal jaren ook die bal weer lek zal zijn. Verder zijn er allerlei conditioners te koop (geen idee hoe goed ze werken en welke aan te bevelen)

Ik hoop dat je er wat aan hebt,

Groet, Jan
Geert op 06 november 2009 om 15:10
Hartelijk dank voor je reactie!
met vr. groet
Theresa op 15 augustus 2017 om 21:40
Hoe laat ik een bal leeg lopen zonder naald?al heel erg bedankt!😊😊😊✌
Theo de Klerk op 15 augustus 2017 om 22:29
Open het ventiel eens

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft zes appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)