Aardleiding, geaard apparaat/stopcontact

sara stelde deze vraag op 20 oktober 2009 om 17:04.
Hallo,

Ik snap niet zo goed wat het inhoudt als een apparaat of een stopcontact geaard is.

Ik begrijp dat een aardleiding een lagere weerstand heeft dan je lichaam. Maar dat de stroom daarom door de aardleiding gaat ipv je lichaam, betekent dat dat je als het ware een parallelschakeling vormt?

Waarom gaat het niet gewoon door de nuldraad, hoe komt die stroom bij de aardleiding terecht?

Alvast bedankt!

Sara

Reacties

Jan op 20 oktober 2009 om 18:06
Dag Sara,

Als een apparaat een defect heeft (kapotte isolatie bijvoorbeeld) dan kan de buitenkant van dat apparaat onder spanning komen te staan. Als jij dat apparaat dan vastpakt kan er door je lichaam een stroom gaan lopen naar de aarde. Nou heeft je lichaam een vrij forse weerstand, dus die stroom wordt niet zo gauw erg groot, maar ja, 12 millampère door je hartstreek is voldoende om te moeten gaan zeggen, "tja, die Sara, 't was een lieve meid, maar ze had beter dat apparaat kunnen aarden, dan had ze nu nog geleefd misschien" :-)



Een aardkabel zit met de koperkern direct vastgeschroefd op die behuizing, en heeft een héél lage weerstand. Zo komt die stroom in die aardkabel terecht. Normaal nooit, als de aardleiding stroom gaat voeren is er altijd iets mis. En juist, dan is er een schakeling waarin jij en die aardleiding parallel staan, en de stroom zal dus bij voorkeur de makkelijkste weg zoeken. Dat scheelt al.



Ook belangrijk is dat er nu al stroom naar de aarde weglekt nog vóórdat jij het apparaat beetpakt. Is dat een serieus lekje, dan zit er (hopelijk) in je meterkast een aardlekschakelaar die dat ontdekt en zo bij voorbaat de groep of zonodig heel het huis uitschakelt. Scheelt een schok.....

En er gaat ook gewoon stroom door die nulleiding hoor. En hopelijk zo min mogelijk door jou heen...

Duidelijk zo?

Groet, Jan
sara op 21 oktober 2009 om 17:49
Dag Jan,

Hartelijk bedankt voor de uitleg en de geniale tekeningetjes, het is me nu allemaal duidelijk!

Groeten, Sara
Jan op 22 oktober 2009 om 00:07
Dag Sara,

Fijn zo. Bedenk overigens wel dat het "stroomverkeer" tussen centrale en je huis er in werkelijkheid anders uitziet dan ik tekende. Maar de werkelijkheid van die wisselstroomnetten is nogal ingewikkeld om hier in een paar regels neer te zetten. Tenzij je elektrotechnicus wil worden kun je met bovenstaand idee echter prima de weg op.

Groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft negenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)