2 auto's met een constante versnelling

Niwred stelde deze vraag op 12 oktober 2009 om 19:32.

Henk en Hans zitten in hun twee identieke auto's en staan naast elkaar voor het stoplicht. Als het groen wordt trekken beiden met dezelfde constante versnelling op maar Henk begint daar wat later mee omdat de hij even niet op zat te letten. Wat gebeurt er met de afstand tussen Henk en Hans tijdens het optrekken? (groter, kleiner, zelfde)

Reacties

Jan op 12 oktober 2009 om 22:37
Dag Niwred,

Zoiets kun je eens rustig beredeneren: stel Hans start op tijdstip 0 met een versnelling van 3 m/s². Na 1 s heeft hij dus een snelheid van 3 m/s. Zijn gemiddelde snelheid over die ene seconde was 1,5 m/s, de afstand tussen Hans en de nog stilstaande Henk is na die ene seconde dus 1,5 m.

Henk start nu overigens ook.

Nog 1 s later heeft Hans een snelheid van 6 m/s. Zijn gemiddelde snelheid over die 2 s was 3 m/s, op tijdstip 2 is is Hans dus ... m van de startstreep. Henk heeft op dat tijdstip een snelheid van 3 m/s, en had die ene seconde een gemiddelde snelheid van 1,5 m/s en is dus in die ene seconde .... m van de startstreep geraakt.

Maak nu zelf dit verhaaltje af voor de derde seconde en desnoods enzovoort, en je ziet vanzelf een patroon ontstaan waarmee je je vraag kunt beantwoorden.

Kom maar met je verdere redenering en conclusie, dan check ik hem wel.

Groet, Jan
Niwred op 13 oktober 2009 om 18:28

Dat zou dan moeten worden:

Nog 1 s later heeft Hans een snelheid van 6 m/s. Zijn gemiddelde snelheid over die 2 s was 3 m/s, op tijdstip 2 is is Hans dus 6 (Vgem x t) m van de startstreep. Henk heeft opdat tijdstip een snelheid van 3 m/s, enhad die ene seconde eengemiddelde snelheid van 1,5 m/s en is dus in die ene seconde 1.5 m van de startstreep geraakt.

Dit verder doorrekenen geeft de volgende reeksen

Afstand nr 1: 1.5; 6; 13.5; 24; 37.5
Afstand nr 2: 0; 1.5; 6; 13.5; 24

Verschil hieruit kun je mooi in een tabel/grafiek zetten waaruit blijkt dat de afstand steeds groter wordt.

Klopt dat een beetje?

Jan op 13 oktober 2009 om 20:11
Dag Niwred,

Klopt een beetje heel veel  :-)

Groet, Jan.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft negenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)