Watersnelheid berekenen met de waterdruk

Tim stelde deze vraag op 02 oktober 2009 om 12:43.
Beste mensen,

Voor een schoolproject moeten we een ontwerp maken van een debietmeter. Mijn idee was het debiet of de watersnelheid te berekenen met drukmeters. Ik heb al veel gezocht, maar ik kan het verband tussen waterdruk en watersnelheid niet vinden.

Het zou ook goed zijn om het verband tussen waterdebiet en waterdruk te weten. Het enige probleem is dat je als gegeven alleen de waterdruk en het profiel(rivier) hebt.

Alvast bedankt,

Tim

Reacties

Jan op 02 oktober 2009 om 23:02
Dag Tim,

Zoiets?

http://nl.wikipedia.org/wiki/Pitotbuis

Groet, Jan
Tim op 04 oktober 2009 om 12:07
ja, alleen kun je ook met puur een drukmeter zoiets doen? Want we wilden eigenlijk geen buizen in de rivier plaatsen. Maar voor de rst alvast bedankt,

Groet,
Tim
Jan op 04 oktober 2009 om 15:00
Dag Tim,

Dan ga je wel een héél gevoelige drukmeter nodig hebben, en die moet je dan net als die kromme buis van de Pitot meter zó plaatsen dat het stromende water tegen het sensordeel drukt.

Die twee buizen van de Pitot zijn eigenlijk gewoon drukmeters. De centimeters dat het water in de "vang" buis hoger staat dan in de controlebuis kun je omrekenen naar druk, en dat weer naar snelheid als je weet wat voor fluïdum er langs je meetapparaat stroomt.

Besef trouwens ook dat de stroomsnelheid in een rivier lang niet overal gelijk is. Dus zomaar ergens in de rivier de stroomsnelheid meten (m/s) en die dan vermenigvuldigen met de doorsnede van het stroomprofiel (m²) geeft écht geen nette uitkomst voor m/s x m² = m³/s = debiet. In een praktische rivier kom je zo alleen met héél veel geluk tot een waarde die ergens in de buurt van de realiteit ligt. Zou je net gemeten moeten hebben op een plekje waar de snelheid gewogen gemiddeld is.

Groet, Jan
tim op 05 oktober 2009 om 09:56
Ok, bedankt.
tim op 06 oktober 2009 om 10:00
Nog even een vraag over de formules: Dit staat er bij wikipedia:

hoogte van de vloeistof op dat punt, gelijk aan




De eerste is van de buis haaks op de waterstroom en de tweede over de buis die evenwijdig staat aan de stroom water. Ook staat er

Uit het drukverschil Δp (berekend uit het hoogteverschil ΔH in de buizen) kan dan de snelheid van de vloeistof berekend worden:



Is er een makkelijkere manier om dan v uit te rekenen of moet je met de eerste twee formules eerst de druk uitrekenen en dan de onderste formule gebruiken.

Als je de tweede formule wilt gebruiken moet je ook de snelheid hebben, maar deze wil je juist weten samen met de waterdruk.



Jan op 06 oktober 2009 om 17:25
Dag Tim,

Als je snelheid of druk wil weten, zul je eerst druk of snelheid moeten meten. Als je ze allebei wil berekenen heb je een probleem, want welke gegevens moet je dan nog in je formules stoppen?
En uiteraard kun je die stapsgewijze werkwijze uiteindelijk samenvatten in één formule.
Maak één formule voor p, en zet dan die formule in plaats van de p in de v= ......formule.

Groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft negenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)