Boterham met jam

Johan stelde deze vraag op 29 juli 2009 om 14:52.

In het programma Hoezo smeren ze een boterham in met jam en laten dit van tafel vallen. De besmeerde kant van dan op de grond. Dit komt niet door de massa leggen ze uit. Als je een kruis zet op de boterham dan valt die kant op de grond. Over de afstand van de tafel draait de boterham een halve slag. Dit is het antwoord wat ik krijg van het programma. Maar ik weet nu nog steeds niet waarom de boterham een halve slag draait.

Heeft dit met momenten te maken? Cirkelbewegingen? Ik wil het graag weten en dan ook aan de slag gaan met het bewijs in formulevorm hiervan.

Wie kan mij op weg helpen

Bedankt!

Reacties

Jan op 29 juli 2009 om 16:20
Dag Johan,

Geweldig vakantieproject!

Maar gewoon eens uitproberen, een paar honderd keer per situatie, lijkt me het leukste (alleen dat opruimen achteraf.... :-()

En er zijn nogal wat manieren om een snee brood te laten vallen natuurlijk. Als je het aan weerszijden op je vingertoppen vasthoudt zul je allicht één kant nét iets eerder loslaten dan de andere. Zo geef je de snede een draaiing, bedoeld of niet. Als je het van tafel schuift ook. Zodra er een kant van de snede over de tafelrand gaat hangen begint dat al. En dan hangt het er natuurlijk weer vanaf hoe snel dat je de boterham van tafel duwt.

Dit hele fenomeen in één wiskundige formule vatten lijkt me niet makkelijk. Ik zou om te beginnen eens wat literatuuronderzoek gaan doen. Googlen met falling slice of bread buttered side gaf me een paar hele mooie hits. Onder andere een site van The Naked Scientists, met een paar animaties. En vergis je niet, hierover zijn serieuze papers verschenen in wetenschappelijke journals.

Wat ook kan, en ook héél leuk kan zijn, is de hele situatie inprogrammeren in een simulatieprogramma als Interactive Physics. Nou is dat niet gratis. Wél gratis downloadbaar is Phun, en ik heb het daar zojuist geprobeerd, dat gaat ook. De snelheid waarmee de boterham van tafel vliegt, de hooge van de tafel, massa van de jam boven of onder, met of zonder luchtweerstand, grotere of kleinere boterhammen, je kunt van alles variëren.




 Ik laat een wagentje de boterham langzaam van tafel duwen. 

Have Phun! En vooral: hou ons op de hoogte, mét plaatjes!!

Groet, Jan
Johan op 01 augustus 2009 om 23:07

Ik heb IP op mijn computer staan! Dus dat moet goedkomen, alleen uitvinden hoe het precies werkt! Ik ga er mee aan de slag! Niet zo makkelijk als ik dus in eerste instantie dacht ;)

Johan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft drie appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)