Invriezen zonder kristallisatie

Sigrid stelde deze vraag op 13 juli 2009 om 15:19.
Tijdens het leren van het vak infectie en ontsteking kom ik het volgende tegen:
Door bevriezing ontstaan ijskristallen en daardoor krijg je celschade. Maar er is een truckje om de vorming van ijskristallen tijdens invriezen te voorkomen, dit is niet zomaar heel snel afkoelen zodat de kristallen klein blijven.

Maar de temperatuur snel laten dalen tot het beginpunt van de kristalvorming, dan even laten stijgen en dan snel dalen.

Heeft iemand enig idee hoe dit effect heet?

Reacties

Jan op 14 juli 2009 om 21:52
Dag Sigrid,

Het systeem dat je daar beschrijft ken ik niet. Ik heb wel eens gehoord van snelle bevriezing (in vloeibare stikstof) met weefsel in speciale oplossingen, een combinatie die voor kleine stukjes weefsel of losse cellen (zoals bijv sperma) resultaaert in bevriezing zonder noemenswaardige kristalvorming.

Ik raad je aan je probleem eens hier te plaatsen:

http://www.wetenschapsforum.nl/index.php?showforum=3

Wie weet.....

Groet, Jan
Sigrid op 15 juli 2009 om 00:39
Hmm valt allicht te proberen.

Ik weet dat er heel veel effecten bestaan (met namen), maar kan ze me niet meer herinneren en ik heb mijn natuurkunde boeken niet bij de hand.

Ik ben benieuwd.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft drie appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)