Sigrid
stelde deze vraag op
13 juli 2009 om 15:19.
Tijdens het leren van het vak infectie en ontsteking kom ik het volgende tegen: Door bevriezing ontstaan ijskristallen en daardoor krijg je celschade. Maar er is een truckje om de vorming van ijskristallen tijdens invriezen te voorkomen, dit is niet zomaar heel snel afkoelen zodat de kristallen klein blijven.
Maar de temperatuur snel laten dalen tot het beginpunt van de kristalvorming, dan even laten stijgen en dan snel dalen.
Heeft iemand enig idee hoe dit effect heet?
Reacties
Jan
op
14 juli 2009 om 21:52
Dag Sigrid,
Het systeem dat je daar beschrijft ken ik niet. Ik heb wel eens gehoord van snelle bevriezing (in vloeibare stikstof) met weefsel in speciale oplossingen, een combinatie die voor kleine stukjes weefsel of losse cellen (zoals bijv sperma) resultaaert in bevriezing zonder noemenswaardige kristalvorming.