Vloeibaar Stikstof maken

Werner stelde deze vraag op 30 juni 2009 om 20:59.
Oii,

Ik weet dat het niet hier hoort, maar wie kan me vertellen hoe je vloeibaar stikstof kan maken.?

Reacties

Jan op 30 juni 2009 om 21:32
Dag Werner,

Waarom zou het vloeibaar maken van stikstof niet op een natuurkundevraagbaak passen?

Het is allemaal niet zo vreselijk ingewikkeld. Als je stoom ver genoeg afkoelt krijg je vloeibare stoom (water). Zo ook met stikstof. Koel lucht ver genoeg af en de bestanddelen worden onderweg een voor een op hun eigen kookpunt vloeibaar.

De techniek om het zó koud te maken is wat anders. Dit doen ze beetje bij beetje, ongeveer zoals je koelkast werkt (gas comprimeren, ontstane warmte afvoeren, dan laten expanderen zodat het veel kouder is dan voorheen), maar dan gebruiken ze een opvolgende schakeling van koelsystemen die steeds een stapje kouder kunnen.

Duidelijk zo?

Groet, Jan
T op 04 februari 2018 om 15:04
Ik snap het niet, ik wil stikstof maken, hoe maak je stikstof?
Theo de Klerk op 04 februari 2018 om 15:19
Dat ga jij niet maken. Je hebt niet de middelen om lucht (dat deels uit stikstof bestaat) tot onder het kookpunt van stikstof af te koelen. Dan pas wordt de stikstof vloeibaar.
In laboratoria bewaart men stikstof dan ook in dewar-vaten (grote thermosflessen) die goed de inhoud kunnen isoleren en koud houden. Anders kookt de stikstof weer en wordt het deel van de lucht.

Maar als je een makkelijke en goedkope manier vindt om stikstof (en dan ook maar zuurstof) uit de lucht te condenseren met huishoudmiddelen, houd ik me aanbevolen!

Het is een wat taalkundige kwestie, maar je "maakt" geen stikstof - je isoleert het uit een medium (lucht) waarvan het deel uitmaakt.
"Maken" suggereert een soort reactie waarbij stikstof vrijkomt. Dat kan simpel chemisch zijn of (kernfysisch) door een element te veranderen in het element stikstof.
Incognito op 16 augustus 2019 om 21:56
Hier is het antwoord, zie: https://www.youtube.com/watch?v=dCXkaQa53QQ
Jan van de Velde op 17 augustus 2019 om 08:26

Incognito plaatste:

Hier is het antwoord,
Kortom, dan koop je een cryo-cooler. Paar duizend euro.

Groet, Jan
Theo de Klerk op 19 augustus 2019 om 09:40
Veel efficienter (maar wel volgens eenzelfde principe van thermisch adiabatisch expanderen van gas) doen ze dat in laboratoria waar liters in dewars wordt gestopt voor  onderzoek bij lage temperatuur (afzuigen van helium kan het tot bijna 0 K komen) of voor onzinnigheden als koffie koelen, cryo-koken, mensen invriezen, rubberen slangen keihard maken enz. Het filmpje is een klunzige inefficiente manier van werken. En al helemaal geen huis-tuin-en-keuken oplossing.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft zevenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)