Stroomsterkte

Barbara stelde deze vraag op 23 januari 2005 om 13:14.
Hallo, We moeten voor school een zogenaamd jeugdartikel schrijven voor lezers van 12-15 jaar oud. Daarin moeten bepaalde begrippen aan te pas komen zoals: stroomsterkte (en het verschil tussen wisselstroom en gelijkstroom), Spanning (en het verschil tussen wisselspanning en gelijkspanning) Vermogen (wat is dat), aardlekschakelaar, aardleiding en dubbele isolatie.. Maar ik kan nergens vinden wat die begrippen allemaal zijn en hoe ik dat kan uitleggen in zo'n soort artikel. Onze docent wil ons hiermee niet helpen dus kan iemand mij wél helpen?? :? Groetjess..

Reacties

Lisa op 24 januari 2005 om 20:25
Hoi Barbara,stroom wordt veroorzaakt doordat ladingsdragers (eletronen, gaten, ionen) zich verplaatsen. Deze ladingsdragers vinden we in (half)geleiders. Als we een spanning over de (half)geleider zetten vindt er een netto verplaatsing plaats, dit betekent dat er stroom is gaan lopen. Bij wisselspanning verandert de spanning over de halfgeleider waardoor ook de stroom telkens verandert, er loopt op het ene moment meer stroom dan op bijvoorbeeld een later of eerder moment. Bij gelijkspanning is er een 'constante' netto verplaatsing van ladingsdragers en dus een 'constante' stroom. Spanning is het potentiaalverschil tussen twee punten in een elektrische stroomkring. Vermogen (P) is een grootheid die de arbeid per tijdseenheid voorstelt. In de elektriciteitsleer is P=I^2*R, I=stroomsterkte en R is de weerstand van de (half)geleider. Meer informatie kan je vinden op: http://nl.wikipedia.org/wiki/Hoofdpagina. En dan zoeken op stroom of spanning.
Lisa op 24 januari 2005 om 20:29
De doel van een aardleiding is de lekstroom naar de aarde leiden zodat je geen schok kan krijgen van een defect apparaat. Je vindt de aardlekschakelaar in de meterkast, deze telt stromen na. Als er ergens stroom weglekt zorgt de schakelaar ervoor dat de stroom naar de aarde wordt geleid.succes!
Dit topic is gesloten voor verdere reacties.