tikkerstrook slinger

everd stelde deze vraag op 07 juni 2009 om 00:55.
een metalen bol slingert vanuit stilstand in positie A via de laagste C ( het keerpunt van de slingerbeweging). tijdens de slingerbeweging trekt de kogel een tikkerband achter zich aan terwijl de tikker met een bepaalde frequentie stippen zet.

1 teken een mogelijke op eenvolging van stippen op de tikkerband bij de beweging van A via B naar C ( geef die posities op de tikkerband aan).

2 schets een mogelijke plaats-tijd-diagram dat bij de beweging hoort en geef in de tekening de positeis A,B en C aan.


met vriendelijke goet everd hoekstra

Reacties

Jan op 07 juni 2009 om 01:10
Dag Everd,

Begrijp me niet verkeerd, maar we zijn geen huiswerkmachine.

Laat zien wat je wél kan en weet (dan hoef ik dat niet meer uit te leggen), kom met je redeneringen en/of berekeningen, met fouten en al, en we helpen je door je misverstanden heen. Dat kost ons weliswaar 3 keer zoveel tijd dan een kant-en-klare oplossing posten, maar levert jou 30 x zoveel begrip en vaardigheden. En daar gaat het uiteindelijk om.

Groet, Jan
everd op 07 juni 2009 om 09:56

hoi jan

ik begrijp dat jullie geen kant en klare huiswerk machine zijn, gelukkig niet, want dan zouden jullie gillend gek worden. maar de theorie die je hierover krijgt is zo matig dat je het nagenoeg niet toe kan passen in je vragen vandaar deze vragen.

maar mijn idee over deze vrijgstellling is:

dat de slinger van uit stilstaand moet vertrekken en dat hij aan het einde ook zwakker word met de slinger. dus dat het er ongeveeer zo uitziet


...... . . .  .  .  .  .   .    .    .    .    .  .  .  .  . . . . . . .....

groet everd

Jan op 07 juni 2009 om 10:15
Dag Everd,

Zo zal die tikkerband er inderdaad ongeveer uitzien. Het komt uiteindelijk neer op een beweging die een sinusfunctie is van de tijd.

hieronder een paar links, eentje naar een grafische weergave, twee naar de formules erachter, zodat je, als je wil, de tikkerband op de millimeter nauwkeurig zou kunnen tekenen,

Groet, Jan

https://www.walter-fendt.de/html5/phnl/pendulum_nl.htm
http://nl.wikibooks.org/wiki/Fysica/Trillingen#De_slinger

http://nl.wikibooks.org/wiki/Fysica/Trillingen#bewegingsvergelijking
yousef op 14 juli 2009 om 17:57
hoi ik heb ongeveerd dezelfde vraag,  wordt dit diagram dan gewoon een sinus diagram? en die tikkerband is dan toch gewoon zo:

..... . . . . . . . .......... . . . . . . .......... . . . . . . .......... . . . . . . ........

greetz yousef
Jan op 14 juli 2009 om 19:02
Dag Yousef,

Wat je hier mogelijk probeert voor te stellen is een slinger die steeds heen en weer gaat. Ik zie alleen niet hoe je een slinger  meer dan halve trilling een tikkerband zou kunnen laten voorttrekken. Dus zo'n band met herhaalde versnelling en vertraging kun je niet op normale manier met een slinger bereiken volgens mij.

Groet, Jan
yousef op 14 juli 2009 om 20:45
dus je zou er geen tikkerband van kunnen maken, want everd heeft ook een tikkerband en die is wel goed? het wordt dus ook geen sinus grafiek? dus de plaats tijd diagram is dus 1 rechte lijn?

greetz yousef
Jan op 14 juli 2009 om 21:42
Die tikkerband van Everd zou wél kunnen: je trekt de slinger naar rechts en laat hem naar links vliegen, waarbij hij de tikkerband méétrekt. Maar daar houdt Everd's tikkerband op, en dat is ook logisch en correct: de slinger gaat terug, dus de band wordt niet verder door de tikker getrokken.

yousef, 14 jul 2009
het wordt dus ook geen sinus grafiek? dus de plaats tijd diagram is dus 1 rechte lijn?


Nee, zo'n plaats/tijddiagram van een slinger is wel degelijk een sinusoide, maar een tikkerband is dan ook geen plaats/tijddiagram. Op zijn best kun je de gegevens die je uit een tikkerband haalt gebruiken om een plaats-tijddiagram te maken.

Wat je dan beter zou doen is een trechtertje met fijn zand als slingergewichtje gebruiken. Terwijl de trechter heen en weer zwaait laat die eronder een spoor van zandkorreltjes achter.


(bron: http://catalinaphysics.freeservers.com/photo.html)


Als je dan haaks op de slingerrichting een lang vel papier onder de slinger doortrekt met constante snelheid, dan zie je op het papier een sinusoide van zandkorreltjes ontstaan. Nu heb je een plaats/tijddiagram van een slingerbeweging.

Groet, Jan






Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft drie appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)