R.Smeets
stelde deze vraag op
28 mei 2009 om 21:48.
Ik vroeg me af wat eerder kookt? 1 liter koud water of 1 liter warm water (+ 45 graden celcius), bij gelijke omstandigheden? Graag wil ik er ook uitleg bij hebben. mvg.Roger
Reacties
Jan
op
28 mei 2009 om 22:01
Dag R. Smeets,
Het kost energie om water op te warmen. De pan water die al op 45 °C zal dus, bij een gelijke toevoer van energie, eerder op kooktemperatuur zijn.
Nog een detail: water van 45°C heeft bovendien een geringere dichtheid dan koud water. In die liter zitten dus ook nog eens (een beetje) minder moleculen die moeten worden opgewarmd. Want de benodigde warmte moet je berekenen per molecuul (of mestal doen we dat per kg, want de massa heeft een directe relatie met het aantal moleculen). En met dezelfde energie per tijdseenheid warmt een kleinere hoeveelheid moleculen sneller op.