verplaatst licht met stof mee

Kaspar stelde deze vraag op 16 mei 2009 om 00:29.
Ik vroeg me laatst af tijdens de les wat er gebeurd als je een lichtstraal in een blokje doorzichtig matriaal schiet en, terwijl het licht erdoorheen gaat, het blokje opzij verplaatst.
 
gaat het licht mee met de verplaatsing van het blokje of niet of deels?
 
so far heeft nog niemand aan wie ik dit gevraagd heb meer dan een vermoeden gehad, iedereen bedenkt een andere rede warom het licht wel of niet mee beweegt en ik zou het nu graag willen weten.
 
Kaspar

Reacties

Jan op 16 mei 2009 om 23:19
Dag Kaspar,

Een hele goede vraag. Ik zal je eerlijk zeggen dat ik er nog nooit zo over nagedacht had. Ik had wel eens vaag gehoord van het experiment van Fizeau, dat een relatie heeft met dit geval. Ik heb je vraag daarom maar eens meegenomen naar elders, en daar is er een hele discussie over ontstaan.

Kort en goed, de conclusie moet zijn dat het licht inderdaad minstens in zekere mate mee moet gaan, een verschijnsel dat de naam "Fresnel drag" heeft. Kwantitatief zijn we er nog niet goed uit. Voor wie met licht speelt ligt er natuurlijk allerlei quantummechanica en relativisme op de loer, wat het niet simpeler maakt.

Spijtig genoeg heb ik ook nog geen literatuur kunnen vinden over experimenten met lichtstralen haaks op een bewegend medium, hoewel die redelijk goed uitvoerbaar zouden moeten zijn.

Groet, Jan

http://www.wetenschapsforum.nl/index.php?showtopic=106794

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft zes appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)