Druk en drukverlies/ verblijftijd/warmteopname
Hans stelde deze vraag op 06 oktober 2014 om 18:27. Info huidige situatie:
Zwembad. 50 mm drukleiding max. 4 atm.
Collector: 15 HPE leidingen 25 mm. Elk aangesloten via 15 mm verloop op de 50 mm drukleiding. Aan het eind van de collector verloop van 15 mm naar 50 mm drukleiding. Drukverhoging wordt geconsteerd bij gebruik van collector.
Nieuwe situatie:
Zwembad: 50 mm drukleiding max. 4 atm.
Collector: 15 HPE leidingen 25 mm. Elk aangesloten via 25 mm koppeling op de 50 mm drukleiding. Aan het eind van de collector via 25mm koppeling naar 50 mm drukleiding.
Vraag:
1. Ontstaat er in de nieuwe situatie een drukverhoging?
2. Is in de nieuwe situatie de verblijftijd van het zwembadwater in de collectoren langer? Heb ik dus een hoger rendement?
Bedankt voor elek reactie. Vragen? Graag!
Reacties
1) je zegt "drukverhoging geconstateerd". Een verhoging is altijd een verhoging t.o.v. iets. Hier is dat een verhoging t.o.v. wat?
2) als ik het goed begrijp heb je de aansluitingen van je collectorleidingen op je aan-en afvoerleiding verruimd van 15 naar 25 mm.
drukverhoging: zelfde vraag, verhoging t.o.v. wat? Ten opzichte van de situatie met 15 mm aansluitingen zou je minder leidingweerstand moeten hebben dan voorheen, en dus een lagere druk aan de perszijde van je ciruculatiepomp.
Verder, omdat het water nu makkelijker doorstroomt is de verblijftijd in je collectorleidingen juist korter (grotere stroomsnelheid). Het water zal dus minder warm je zwembad terug inlopen. Alleen, het gaat niet om de temperatuur van dat water dat uit je collector komt, maar om de hoeveelheid warmte die je bad instroomt. Omdat er meer maar wat lauwer water je bad in stroomt heb je in principe evenveel warmte. In feite is deze situatie iets gunstiger,omdat een kleiner temperatuurverschil tussen je leidingen en de buitenlucht ook minder afkoeling aan die buitenlucht betekent.
Groet, Jan
Bij normale filtratie staat de druk op ca. 3,5 atm. Bij circulatie via de collector loopt de druk op naar ca. 4 Atm. Dat is geheel afhankelijk van de conditie op dat moment van het filter.
Begrijp ik het goed dat ondanks de kortere verblijfsduur van het water in de collectoren toch het rendement verbetert?
In hoeverre zou het beter zijn om aan het eind van de collectoren een verloop van 25 naar 20 naar 50 mm te plaatsen?
Bedankt voor je reactier.
Groet
Hans
Hans plaatste:
Bij normale filtratie staat de druk op ca. 3,5 atm. Bij circulatie via de collector loopt de druk op naar ca. 4 Atm. da's heel normaal. Hoe meer verkeersremmers je plaatst op een weg, hoe moeilijker het verkeer verloopt. Hoe meer en hoe dunnere leidingen je aanlegt, en hoe meer bochtjes en dunne doorgangetjes, hoe groter de weerstand van je systeem, en hoe meer druk je nodig hebt om er water door te persen
Begrijp ik het goed dat ondanks de kortere verblijfsduur van het water in de collectoren toch het rendement verbetert?
Ja, want als je 2 x zoveel liters water met 2 x zo weinig warmte per liter naar je bad pompt komt er nog altijd evenveel warmte in je bad terecht. Maar je wat minder warme water gaat onderweg terug naar dat zwembad minder warmte terug verliezen naar de buitenlucht. dus pomp je bijvoorbeeld 2 x zoveel liters met 1,5 x zo weinig warmte naar je bad, en sta je dus op winst (en de buitenlucht op verlies :) ).
In hoeverre zou het beter zijn om aan het eind van de collectoren een verloop van 25 naar 20 naar 50 mm te plaatsen?
ik weet niet wat je op dit idee brengt, en ik snap niet wat je zoekt. Maak je stroming zo makkelijk mogelijk, dan kun je met zo min mogelijk pompvermogen (ook een kostenpost) toch bereiken wat je wil. Hoe meer bochtjes, knietjes, verloopjes etc, hoe moeilijker je water stroomt. Pronbeer je water door verloopjes van 5 mm te persen en je moet al een 10 x zo zware pomp gaan kopen dan je nu hebt voor een vergelijkbare stroming.
Bedankt voor je reactie. Het is mij geheel duidelijk en ik ga aan de slag. Merci.