Rendement kernenergie

Maartje stelde deze vraag op 06 april 2009 om 16:53.

Misschien niet een typisch natuurkundige vraag, maar weet iemand wat het rendement van kernenergie is?

Reacties

Jan op 06 april 2009 om 17:14
Dag Maartje,

Op zich een prima natuurkundige vraag. Punt is alleen dat ze niet te beantwoorden is. Er bestaat namelijk een wet van behoud van energie die zegt dat energie nooit verloren gaat. Het rendement van om het even wat voor vorm van energie is dus altijd 100 %.

Als je het over rendement hebt, heb je het dus over het rendement van het PROCES waarmee een vorm van energie omgezet wordt in een door jou gewenste vorm (en eventuele minder gewenste vormen)

Dus, bedoel je bijvoorbeeld het rendement van een kernenergiecentrale?

Groet, Jan
Maartje op 06 april 2009 om 17:30
Aha! Bedankt, nu snap ik waarom ik het niet kon vinden op internet. Ik bedoel dan inderdaad het rendement van een kernenergie-centrale... Ik las alleen op internet dat het rendement hiervan maar ongeveer 30% is. Dat valt me wel een beetje tegen!
Jan op 06 april 2009 om 20:00
Ik weet niet waarom het je tegenvalt, maar ja, punt is dat we die kernenergie niet rechtstreeks in elektrische energie kunnen omzetten. Eerst zetten we kernenergie om in warmte-energie van watermoleculen, die moeten we omzetten in bewegingsenergie van stoom, dat moet een turbine in beweging zetten, dat moet een generator laten draaien, en tenslotte moet die elektrische stroom ook nog eens omhoog en terug omlaag worden getransformeerd en over grote afstanden getransporteerd. Ik geloof niet dat er elektrische centrales zijn die boven de 40% komen, in elk geval niet ver.

Verder probleem bij kernenergiecentrales is dat ze om technische-, economische- en veiligheidsredenen vaak niet niet in enkele minuten bijgeregeld kunnen worden, en gezien onze pieken en dalen in het energieverbruik zou dat wel nodig zijn. 's Nachts draait zo'n kernenergiecentrale dan ook meestal volle bak door, en de vrijkomende energie die niet aan het net geleverd kan worden moet worden "vernietigd" in bijvoorbeeld koeltorens.  Jammer, maar helaas.

Groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft acht appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)