Viscositeit van 2 vloeistoffen

Benjamin stelde deze vraag op 29 maart 2009 om 13:28.
Hoi iedereen,

Ik heb een experiment waarbij we de viscositeit van een vloeistof moeten bepalen. Alleen nu bestaat de vloeistof uit 2 verschillende vloeistoffen (50% Glycerine en 50% alcohol)...

De vraag die erbij hoort is:
Als je de viscositeit van een vloestof A hebt en een viscositeit van vloeistof B, mag je dan beiden waardes gewoon optellen? Of moet je een gemiddelde bepalen?

Benjamin

Reacties

Jaap op 29 maart 2009 om 14:05
Dag Benjamin,
Ik ken geen formule of regel voor de viscositeit van een vloeistofmengsel. De viscositeit van het mengsel zal in het algemeen niet gelijk zijn aan het gemiddelde (laat staan de som) van de twee afzonderlijke viscositeiten. Als de alcohol en de glycerine goed mengen, zou je voor het mengsel een waarde ergens tussen die van de beide afzonderlijke vloeistoffen kunnen verwachten. Voorwaarde is dan ook nog dat het mengsel zich als een "nette" vloeistof gedraagt (jargon: als een newtonse vloeistof).
De viscositeit van de afzonderlijke vloeistoffen hangt overigens sterk af van hun samenstelling. Hoeveel procent water bevat de "alcohol"? Hoeveel procent water bevat de "glycerine"? De samenstelling van de vloeistoffen die je bij de drogist koopt, wijkt soms sterk af van de samenstelling waarvan je de viscositeit in bronnen zoals Binas vindt.
Succes met het experiment,
Jaap Koole

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft acht appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)