Ventilatie

Andries stelde deze vraag op 24 februari 2009 om 19:12.

Om een ruimte te ventileren heb ik een buisventilator die ik aansluit op een PVC pijp. De ventilator zit links in de pijp en de rechterkant van de pijp is dicht. In de pijp wil ik een aantal gaten boren in een zodanige verhouding dat door ieder gat evenveel lucht weggezogen wordt, onafhankelijk van de afstand tussen het gat en de ventilator

De capaciteit van de ventilator is 185 m3 per uur. De buis heeft een doosnede van 125 mm en een lengte van 2 meter.

De vraag is hoeveel gaten ik moet boren en met welke grootte en welke afstand gemeten vanaf de ventilator, zodat door ieder gat evenveel lucht weggezogen wordt met een gezamenlijke capaciteit van 185 m3 per uur

Reacties

Jan op 01 maart 2009 om 15:57
Dag Andries,

Lastige vraag, want er zijn veel variabelen. Het begint er al mee dat je zegt dat je ventilator 185 m³/h afzuigt. De vraag wordt dan al gauw: doet'ie dat nóg steeds als hij weerstand ondervindt aan de aanzuigkant? M.a.w., als hij is aangesloten op een geperforeerde buis?  Een mooie verdeling krijg je als je gaten klein zijn t.o.v. de diameter van je buis, maar dat betekent met zo'n pijpje dat je die 185 m³ zéker niet meer haalt.

Dit is ongetwijfeld fluidodynamisch te bepalen, maar dat wordt een héél ingewikkelde boel, omdat je instromende lucht de luchtstroom in de pijp verstoort.

Verder, als je een ruimte wilt ventileren, hoe zou een aanzuigbuis met gaten dan moeten helpen? Ook een buis die dan 2 m de ruimte in steekt gaat niet veel helpen om elk hoekje van je ruimte evenveel doorstroomd te krijgen. Ik vraag me dan ook af of je ook met een perfecte gatenverdeling in die pijp wel een beter verdeelde doorstroming van je ruimte krijgt. Dan ga je vreselijk veel moeite doen voor een matig resultaat.

Ik denk dat met andere maatregelen dan gaten in een pijp betere resultaten zijn te halen als het je erom te doen is een ruimte te ventileren.  Analoog voorbeeld: een vierkant wiel op de hoekjes een paar centimeter afronden. Draait nog steeds niet fatsoenlijk rond.

Groet, Jan
andries op 02 maart 2009 om 22:01
Jan,

Allereerst bedankt voor je reactie.

Misschien ter toelichting: De constructie is bedoeld om bedorven lucht weg te zuigen uit een dierenverblijf waarvan de bovenkap van een hok niet voldoende ventileert

Aangezien de warme bedorven lucht boven in het hok zit, wil ik daar wat wegzuigen, er van uit gaande dat het tekort aan lucht door de ventilatieroosters in het voorfront wordt aangevuld en dat er dan zodoende een luchtstroom ontstaat

Ik ga in ieder geval proberen mijn voordeel te doen met je antwoord

Groeten
Andries
Jan op 02 maart 2009 om 23:38
Ventilatieroosters aan de voorkant onderin?
Zuig het dan gewoon aan de achterkant bovenin weg. Veel gekker hoef je het niet te maken denk ik.

Als je het hok ook nog stookt is het mogelijk de moeite waard om instroom van koude lucht te laten plaatsvinden langs je "schoorsteen" met warme lucht.

NB: ik weet niet hoe groot je hok is, maar 185 m³/h is nogal wat voor een klein hokje bijvoorbeeld.

Groet, Jan
andries op 03 maart 2009 om 09:56
Jan,

Inderdaad heb ik ventilatieroosters aan de onderzijde voorin. Het is inderdaad de bedoeling om de lucht achter / boven weg te zuigen.

V.w.b. de capaciteit zal ik me inderdaad geen zorgen hoeven te maken. De buisventilator is echter een leuk exemplaar van de Praxis met 5 jaar garantie.

Verder gaat die ventilator op een tijdklok draaien, eventueel gekoppeld aan een vochtigheidsmeter

Wanneer het weer wat verbeterd gaan we hamer en zaag maar eens ter hand nemen

In ieder geval bedankt voor je reactie

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft vijf appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)