In een elektrische eierkoker dien je water te doen. Je hebt meer water nodig naargelang je de eieren zacht of hard wil koken. Dit lijkt mij perfect logisch (meer warmte nodig, dus meer water te verdampen). Maar je hebt minder water nodig naargelang je meer eieren in het apparaat doet. Dit is mij minder duidelijk.
Bij correct gebruik is het zo dat de waterkoker na gebruik drooggekookt is. Ik heb dus een zekere hoeveelheid warmte toegevoegd om mijn water te verdampen. Deze hoeveelheid warmte wordt overgedragen aan de eieren. Door meer water in de koker te laten verdampen gaat er meer warmte naar de eieren zodat de eieren harder gekookt zullen zijn.
De vraag is echter waarom we om meer eieren te koken, minder water nodig hebben.
Ik denk dat, als er meer eieren zijn, er meer oppervlak is waar de stoom op kan condenseren, zodat de stoom opnieuw water wordt en opnieuw verdampt kan worden. Misschien gebruik je dezelfde hoeveelheid water dan meerdere keren?
Dank,
Erik