elektrische eierkoker

Erik stelde deze vraag op 18 februari 2009 om 09:02.

In een elektrische eierkoker dien je water te doen. Je hebt meer water nodig naargelang je de eieren zacht of hard wil koken. Dit lijkt mij perfect logisch (meer warmte nodig, dus meer water te verdampen). Maar je hebt minder water nodig naargelang je meer eieren in het apparaat doet. Dit is mij minder duidelijk. 

Bij correct gebruik is het zo dat de waterkoker na gebruik drooggekookt is. Ik heb dus een zekere hoeveelheid warmte toegevoegd om mijn water te verdampen. Deze hoeveelheid warmte wordt overgedragen aan de eieren. Door meer water in de koker te laten verdampen gaat er meer warmte naar de eieren zodat de eieren harder gekookt zullen zijn.

De vraag is echter waarom we om meer eieren te koken, minder water nodig hebben.
Ik denk dat, als er meer eieren zijn, er meer oppervlak is waar de stoom op kan condenseren, zodat de stoom opnieuw water wordt en opnieuw verdampt kan worden. Misschien gebruik je dezelfde hoeveelheid water dan meerdere keren?

Dank,
Erik

Reacties

Ron op 18 februari 2009 om 09:28

Dag Erik,

Wat je zegt klopt wel ongeveer. 

In het deksel van zo'n eierkoker zit een klein gat waarlangs waterdamp kan ontsnappen. Maar als er onderweg naar buiten veel eieren staan condenseert meer van die waterdamp op die eieren (waarbij véél warmte wordt afgestaan aan de eieren) en drupt weer naar de kookschaal. Per minuut ontsnapt er zo minder waterdamp langs dat gat en duurt het dus langer voordat eenzelfde hoeveelheid water verkookt is. 

Het moet in principe denk ik ook mogelijk zijn zo'n koker te ontwerpen waarbij je in plaats van de hoeveelheid water de grootte van dat gat aanpast aan je hardheidswensen.


Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft zestien appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)