richting krachten, min en plus

S stelde deze vraag op 17 februari 2009 om 14:44.
Hallo,

ik heb misschien een hele domme vraag, maar wat wordt er bedoeld met de min in de formule van de veerconstante? Want ik zie in verschillende opgaves dat de ene keer wel een min teken wordt gebruikt, en de andere keer weer niet.
Het gaan om de formule F=-(?)Cu
Wanneer kan je dit teken weglaten en wanneer niet? Want het zou zonde zijn als ik hierdoor een fout antwoord op mijn proefwerk geef.

Dankjewel!

Reacties

Onne op 17 februari 2009 om 15:23
Beste S,

Domme vragen bestaan niet.

Zoals je weet geeft u de uitwijking van de veer aan. Stel dat de veer met een uiteinde aan een muur vastzit en jij trekt aan het andere uiteinde. De u wordt dan dus groter. Omdat u groter wordt, wordt ook de kracht F, waarmee de veer jou weer naar de muur probeert te trekken, groter. Tot zover is alles hetzelfde.

Maar hoe zit het met de richting van u en F? Zijn die ook hetzelfde? De u wordt groter in de richting van de muur af. De F wordt ook groter, maar die werkt precies de andere kant op; naar de muur toe. De F werkt dus altijd in de tegenovergestelde richting van de u. Dit geven we aan met een -. Dus als de u +1,0 m is, dan is de F bijvoorbeeld -0,5 N.

Voor sommige opgaven is het niet belangrijk om te weten welke kant de kracht op gaat. Je bent dan alleen geinteresseerd in de grootte. In zo'n geval kan je de u weglaten. Let dus goed op of het voor de opgave belangrijk is om te weten welke kant de kracht op werkt.

Ik hoop dat je hier wat mee kan.

Groeten,
Onne
S op 17 februari 2009 om 17:18

Dankjewel! Ja ik snap het nu gelukkig.

Charl op 04 januari 2010 om 08:34
Beste Onne,

Ik raak ook een beetje in de war met het minteken van de veerconstante. Want de uitrekking wordt veroorzaakt door de zwaartekracht en is het niet zo dat juist de zwaartekracht negatief is? En nu is opeens de veerkracht negatief. Hoe zit het daarmee?

Groetjes,
Charl
Jan op 04 januari 2010 om 10:34
Dag Charl Lu,

Het is zeker niet per definitie zo dat zwaartekracht negatief is.

Wél is het zo dat kracht een zg. vectoriële eenheid is, m.a.w. de richting is een belangrijk gegeven om met krachten te kunnen rekenen.

Om verwarring te voorkomen los je dat als volgt op: als je met krachten moet rekenen maak je er áltijd een schetsje bij, liefst met de krachten als vectoren, ongeveer op schaal, erin getekend. En op je tekening definieer je dan een assenkruis, waarin je duidelijk maakt wat je een positieve richting, en wat je een negatieve richting noemt.

In het geval van een uitrekkende veer zal de kracht die de veer uitrekt dan altijd een teken krijgen tegengesteld aan de kracht van de veer zelf. Welke van die twee je dan het "+" en welke je het "-"teken geeft is dan helemaal aan jou om te beslissen. Dat heb je dan in het bijgeleverde schetsje gedefinieerd, of anders blijkt het wel uit je berekening.

Duidelijk zo?

Groet, Jan
Charl op 04 januari 2010 om 22:40
Beste Jan,

Bedankt voor de hulp. Het is me weer wat duidelijker! Het gaat er dus om dat ze niet in dezelfde richting werken.

Groetjes,
Charl

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft zes appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)