wrijvingscoëfficiënt

Melanie stelde deze vraag op 02 februari 2009 om 22:17.

hallo,

ik heb voor natuurkunde een proef gedaan om de statische en de dynamische wrijvingscoefficient te bepalen. Nu weet ik dat voor de dynamische wrijvingscoefficient geldt  

Fw = u x FN

 Geldt deze formule ook voor de statische wrijvingscoefficient?
Want ik heb de volgende gegevens die ik heb bepaald voor de statische wrijvingscoefficient in een grafiek uitgezet, maar er komt niet echt een rechte lijn uit....

Fn(N)                        Fw(N)
2.6                            1.1
3.1                            1.4
3.6                            1.7
4.1                            2.0
4.6                            2.5
5.0                            3.2

waarbij ik Fn op de horizontale as uitzet en Fw op de verticale as.
dit moet toch eigenlijk een rechte lijn zijn? moet ik al ik er dan in excel een grafiek van maak een rechte lijn erdoor laten trekken of moet ik de grafieklijn echt precies door de punten laten gaan?

want dat het geen rechte lijn is komt toch gewoon door meetonnauwkeurigheden?

Ik hoop dat u mij kunt helpen.

Met vriendelijke groet,

Melanie

Reacties

Joep op 03 februari 2009 om 10:35
Beste Melanie,

Ik neem aan dat Fn de verticale kracht op hetzelfde object is? Een soort van blokje of iets dergelijks?

Ik denk dat je Theorie klopt, alleen je metingen komen niet allemaal overeen.

De eerste vier punten liggen heel perfect op een rechte lijn. Dat de laatste twee punten gewoon 'meetfouten' zijn lijkt me wat kort door de bocht. Misschien dat bij de laatste twee meetpunten je object van vorm veranderd is? of dat de situatie veranderd is?

Het is sowieso aan te raden om je laatste twee meet punten even over te doen, om het echt goed te chekken of je het goede hebt gemeten of misschien een domme fout hebt gemaakt.

Als nou blijkt dat ze hetzelfde zijn, vertel me dan wat meer over het experiment, misschien kunnen we je helpen met een verklaring.

Met vriendelijke groet,

Joep
Melanie op 03 februari 2009 om 16:38
Hai Joep,

Bij mijn experiment bewoog ik een houten blokje horizontaal over zeil(vloerbedekking). Ik had vorige week een practicum erover, waar ik echt meerdere keren de metingen heb gedaan... (kan ze dus ook niet meer overnieuw doen!)
 Fn bedoel ik idd mee de normaalkracht op het blokje.
Misschien kan het liggen aan vuil dat op de grond lag?
de formule moet toch wel echt gelden voor de statische wrijvingscoefficient gelden, zodat je een rechte lijn door de oorsprong zou krijgen?

Groetjes,

Melanie
Melanie op 03 februari 2009 om 17:19
Ik heb nog een vraag...

Ik teken de opstelling met daarin de krachten die op het blokje werken als ik door aan het blokje te trekken met de veerunster het blokje in beweging breng. Heet de kracht die op het blokje werkt die tegengesteld is aan de wrijvingskracht dan de spankracht of de veerkracht?

Alvast bedankt voor het antwoorden!

Groetjes,

Melanie
Jan op 04 februari 2009 om 19:00
Dag Melanie,

Het antwoord op je vraag is niet zo belangrijk, als het beestje maar een naam heeft. Eigenlijk oefen je de kracht uit met je spieren, en moet die dus spierkracht heten. Daartussen hangt dan een veer, waarbij de krachten tussen de atomen van het veermateriaal ervoor zorgen dat die kracht wordt doorgegeven aan het haakje waarmee je de veerunster aan je blokje vastmaakt, en de krachten tussen de atomen in het haakje zorgen dan dat die veerkracht uiteindelijk overgebracht wordt op je blokje. De krachten in het veermateriaal en je haakje zou je spankracht kunnen noemen, waarbij veerkracht dan blijkbaar óók weer een soort spankracht is.

Kortom, het is allemaal zo precies niet aan te wijzen. Je oefent een kracht uit. Als jij dat X-kracht wil noemen mag dat, zolang je in een uitleg of schets maar duidelijk maakt wat jij met X-kracht bedoelt.

Groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft achttien appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)