ijzerdraad verhitten

jur stelde deze vraag op 23 januari 2009 om 18:18.
hoe kun je met electriciteit een ijzerdraad warm maken? het moet in de praktijk gebeuren voor een project van techniek.

Reacties

Jan op 23 januari 2009 om 20:03
Dag Jur,

Eigenlijk heel simpel, gewoon zorgen dat er een elektrische stroom doorheen loopt. Hoe groter de stroomsterkte (en die meet je met de eenheid ampère), hoe warmer die draad wordt. Je kunt daarvoor gebruiken de formule P=I2 x R, waarbij P de energie is die je per seconde aan je draad toevoert (en die er dus voor zorgt dat je draad warm wordt), I2 het kwadraat van de stroomsterkte in ampère, en R de weerstand in ohm. Het dunne gloeidraadje van een gloeilamp heeft redelijk wat weerstand, stuur er dan een voldoende sterke stroom door en het draadje wordt letterlijk gloeiend heet.

Een ijzerdraad is véél dikker, en heeft dus ook veel minder weerstand dan een gloeidraadje. Een gloeidraadje is een smal modderpad voor de elektrische stroom, een ijzerdraad een soort autosnelweg, daar worden de auto's veel minder afgeremd, en kunnen ze bovendien met velen naast elkaar tegelijk dezefde kant op.

Dat gezegd zijnde is zoiets natuurlijk niet zonder gevaar voor je apparatuur. Door een ijzerdraad kan de stroomsterkte makkelijk zó groot worden dat de zekeringen (en hopelijk dan alleen dié) kapot gaan.  

Ook en vooral voor jezelf is zoiets natuurlijk niet helemaal ongevaarlijk.  Je zegt dat dit voor een techniekproject is. Wat moet je met die warme ijzerdraad doen eigenlijk?

Groet, Jan
jur op 23 januari 2009 om 22:58
we moeten er water mee opwarmen. het hoeft niet perse zo heel dik en groot te zijn. gewoon een klein ijzerdraadje die warm moet worden
Jan op 24 januari 2009 om 10:09
Ik denk dat je dan beter de technisch onderwijs assistent op school eens kan vragen om een eindje dunne nichroom draad in plaats van ijzerdraad.

Het hangt dan af van je stroombron en van de lengte en dikte van je draadje of het warm genoeg of juist te heet zal worden. Moet je zoiets van tevoren gaan berekenen, of mag je daarmee experimenteren?

Groet, Jan
enna op 02 april 2019 om 14:37
wat gebeurt er als je metaal draad verhit
Theo de Klerk op 02 april 2019 om 15:31
wat gebeurt met elke stof die je verhit?

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft zevenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)