projectielbaan/kogelbaan

stefan stelde deze vraag op 19 januari 2009 om 19:13.

Hallo,

Op school moeten wij een pws maken over de projectielbaan. Ik heb met verschillende programma's de projectielbaan onderzocht en ik ben erachter gekomen dat de ideale hoek (hoek waarbij het projectiel het verst komt) 38,5 graden is (bij wrijving). (bij projectielbaan zonder wrijving is ideale hoek 45 graden)
Waarom zou de ideale hoek kleiner dan 45 graden zijn en niet groter?

Wij zijn er tijdens het onderzoek achter gekomen dat een licht voorwerp bij dezelfde beginsnelheid als een zwaarder voorwerp, minder ver komt. Waarom is dit? Het heeft te maken met de kinetische energie... maar hoe zit het verder?

stefan de vries

Reacties

Ron op 19 januari 2009 om 21:24

Inderdaad is de ideale hoek zonder wrijving 45 graden. Teken eens de baan die je zou krijgen bij een grotere hoek (dus meer omhoog) en bij een kleinere hoek (meer horizontaal). Volgens mij zie je dan direct waarom je de hoek niet groter dan 45 graden moet maken. Neem bijvoorbeeld eens het extreme geval dat je een hoek neemt van 90 graden. Je schiet dan de kogel recht omhoog, de kogel komt wel heel hoog maar valt vervolgens recht naar beneden. De afstand die uiteindelijk wordt afgelegd in de horizontale richting is 0 meter.

Voor wat betreft de zware voorwerpen die verder komen dan een licht voorwerp: dat komt omdat een zwaar voorwerp minder last heeft van wrijving dan een licht voorwerp. Hier kun je meer over lezen in vallende voorwerpen, deel 1 en vallende voorwerpen, deel 2

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft dertig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)