modelleren verkeersdrempel
anneroos stelde deze vraag op 14 januari 2009 om 18:47.Reacties
Zonder nadere informatie van jouw zijde is een antwoord moeilijk te geven.
Kun je de te modelleren situatie eens nauwkeurig beschrijven?
Wat is precies de opdracht?
Welke startwaarden en modelregels heb je eventueel al ingevoerd?
Wat is je nog niet gelukt?
Met welk programma werk je: Coach 5, Coach 6, Modellus, Excel of nog iets anders?
Groeten,
Jaap Koole
De modelregels:
Fdemp=R*v
Fveer=C*x
Fnetto=Fz-Fveer-Fdemp
a=Fnetto/m
dv=a*dt
dx=v*dt
v=v+dv
x=x+dx
t=t+dt
[Modelinit]
m=1200
g=-9,8
Fz=m*g
R=750
C=240000
t=0
dt=0.02
x=0
v=2 Dit is snelheid waarmee de veer inschuift,
niet van de auto zelf
de opdracht:
voeg regels toe waarbij het tegen een verkeersdrempel oprijden wordt gemodelleerd en maak hiervan diagrammen. De hoogte en helling van de drempel en de horizontale snelheid van de auto spelen hierbij uiteraard een rol.
we werken met coach 5.
wat we ons dus afvragen is welke modelregel(s) we moeten toevoegen.
Het lijkt me belangrijk dat je in een vroeg stadium vaststelt wat het model precies moet beschrijven. Dat maakt verschil voor de modelregels die je nodig hebt.
Misschien wil je de verticale positie van de auto als functie van de tijd beschrijven, ten opzichte van een vast horizontaal vlak?
Misschien wil je de uitwijking van de auto ten opzichte van de evenwichtsstand (dat is de indrukking van de veer) als functie van de tijd beschrijven?
In je model staat x. Bedoel je daarmee de positie van de auto (modelregel 9)? Of bedoel je met x de indrukking van de veer (modelregel 2)? Omdat de weg omhoog gaat (drempel), gaat ook de evenwichtsstand omhoog. Daarom kun je de positie van de auto niet zo maar gelijkstellen aan de indrukking van de veer.
Ook v lijkt in het model een dubbelrol te spelen: v als snelheid van de auto (modelregel 7) en v als inschuifsnelheid van de veer (laatste startwaarde).
Behalve de verticale snelheid van de auto en de inschuifsnelheid van de veer is er nog de horizontale snelheid van de auto. Die zie ik nog niet in je model.
Groeten,
Jaap Koole
Wat voor ons de bedoeling is, is dat het model de indrukking van de veer beschrijft.
in het model is tot nu toe geen rekening gehouden met de auto zelf. we hebben alleen het gewicht gebruikt, zonder dat de auto zelf daar bij in een horizontaal vlak beweegt. v is dus de indruksnelheid van de veer, en x de indrukking. Wat ik niet zeker weet is of de v, dus de indruksnelheid, anders is als de auto tegen een drempel oprijdt.
De horizontale snelheid van de auto moet er echter wel in verwerkt worden, alleen weten wij niet hoe. Ook moeten er waarschijnlijk nog de hoek van de drempel en de hoogte ervan hierin verwerkt worden.
[Modelinit]
m=1200
g=-9,8
Fz=m*g
R=750
C=240 de 240000 uit de vorige post klopte niet, dit moet 240 zijn.
t=0
dt=0.02
x=0
v=2 Dit is snelheid waarmee de veer inschuift,
niet van de auto zelf
Zie de bijgaande drie figuren.
Als je nog vragen hebt, kun je je startwaarden en modelregels posten.
Succes met de verdere uitwerking,
groeten,
Jaap Koole
Met dank aan Jan van de Velde voor zijn hulp bij het omzetten van mijn niet-geaccepteerde pdf naar png-bestanden.
Bijlagen:
Super bedankt voor al uw moeite! Dit helpt ons echt verder met de rest van de opdracht! Ik had nog 1 vraagje, voor de diagrammen die u heeft opgestuurd, wilt u daar de modelleerregels ervan geven.
Groetjes Anneroos
Dag Anneroos,
Als ik je natuurkundedocent was en ik zou de indruk krijgen dat iemand van een vraagbaak de PO van mijn leerlingen had gemaakt, zou ik geweldig balen. "Ik moet Anneroos nu wel een mooi cijfer geven, maar ze heeft er zelf weinig voor gedaan."
Daarom geef ik je niet de modelregels van mijn diagrammen. De diagrammen zijn alleen geplaatst om je een indruk te geven van een mogelijk resultaat, waaraan je eventueel je eigen werk zou kunnen spiegelen.
Wel kun je concrete vragen posten over het model dat je tot nu toe zelf hebt ontwikkeld.
Groeten,
Jaap Koole
Ja dat snappen we;)
We hebben het inmiddels ingeleverd en zelf uitgedacht, voor zover deze bonus. We hebben ook nog hulp gevraagd aan onze natuurkundedocent, maar die wist het ook niet precies.. haha.
In ieder geval heel erg bedankt voor alles!
Groetjes Anneroos en haar groepje.