inbraakbeveiliging

Jolien stelde deze vraag op 13 januari 2009 om 09:22.
Hallo!
Ik zit in 4Vwo en moet voor Natuurkunde een schakeling maken met Systematic.

Ik heb gekozen voor een inbreekbeveiliging.
Dit wil ik maken door een variabele spanning (5V)aan te sluiten op een  invertor. Deze invertor staat weer in verbindingg met een eventuele lamp en zoemer.

Als de 5V variabele spanning aan staat, gebeurd er niets. (er is geen inbreker)

Als er een weerstand tussen de verbinding met de var. spanningsbron en de invertor komt, geeft de invertor wel singnaal door aan de lamp en de zoemer. Dus als de inbreker de 'draad' tussen de variabele spanningsbron en de invertor verstoord, word er alarm geslagen.

Nu is mijn vraag, als ik dit in een Systematic bestand wil maken, wat moet ik dan als weerstand gebruiken?

Weestand staat er namelijk niet tussen.
Hartelijk bedankt!

Reacties

Jolien op 13 januari 2009 om 10:04

Ik was hetvolgende vergeten erbij te zetten:
Ik heb zelf al twee schakelingen gemaakt die van toepassing kunnen zijn.
Hierbij heb ik geen weerstand nodig maar gebruik ik de variabele spanning als 'weerstand'. (als ikhem om 0V zet is er weerstand).



Moet ik nu nog ergens een geheugencel plaatsen?
En voor de duidelijkheid, het licht dat de lichtsensor opvangt komt van een soort laserlichtje, zodat de inbreker het niet ziet.

klopt dit?

Jan op 13 januari 2009 om 19:42
Dag Jolien,

Je bent een eind op weg. Zelf zou ik mijn inbraakregsitratie niet zo moeilijk doen met een variabele spanningsbron. Als je nu al een inbraak moet nabootsen door je variabele spanningsbron op 0 te zetten, kun je toch net zo goed een drukschakelaar gebruiken? Zo'n ding kun je je onder de vloermat denken, zodra iemand er een voet op zet wordt het signaal gemaakt. Of in een deurkozijn, zodra er een deur opengaat wil je alarm (net zoals in de auto, doe je het portier open dan gaat automatisch het binnenlampje branden).

In je tweede berichtje heb je het ineens over een lichtsensor met een laserlichtje. Heb je zo'n lichtsensor? Want dan gebruik je die als ingangssignaal. Dat signaal laat je dan via een comparator (vergelijker) vergelijken met een instelbare spanning. Ik snap niet waarom je het lampje voedt  met een varabele spanning. Je hand bewegen tussen lampje en lichtsensor moet dan toch voldoende zijn om een verandering van signaal te kunnen krijgen?

Een geheugencel lijkt me wel een vereiste ja. Die voet is in een tel weer van de mat af, de deur is in no time weer dicht, de lichtstraal in een flits gepasseerd.  Het alarm moet dan wel blijven gaan lijkt me, totdat iemand het weer afzet.

Kun je hier al wat mee?

Groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft dertig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)