volkomen stilstaand water bevriest niet?

Jelte stelde deze vraag op 30 december 2008 om 00:46.

Hallo,

ik heb een vraagje over stilstaand water. Ik poor verhalen dat er vroeger legers waren in Noorwegen, die moesten dan een meer overstken wanneer het vroor. Omdat die meren volkomen stilstond, was het water niet bevroren. Maar zodra het leger de rivier doorwaadde, bevroor het meer erg snel, met rampzalige gevolgen voor het leger. hoe is dit te verklaren?, iets met activeringsenergie ofzo? 

Reacties

Jan op 30 december 2008 om 13:04

Dag Jelte,

Je kunt zéér schoon water inderdaad onderkoelen. Dat effect treedt op als het ijzelt.  Kristallen (en ijs is een kristal) vormen zich inderdaad niet altijd zomaar spontaan. Als er een beginkern is (een stofje bijvoorbeeld) kunnen watermoleculen zich daarrond arrangeren, er is dan een begin van een structuur en daarna gaat het snel verder. 

Een vergelijkbaar effect zie je ook bij de zg. hotpacks. Dat is een zakje met een oververzadigde oplossing van natriumacetaat, dat dus eigenlijk kristallen zou moeten vormen. Dat gebeurt (net) niet zolang je het met rust laat, want er is nergens in het zakje een plaats waar het begint. In het zakje zit echter ook zo'n metalen klikkertje: buig dat, en als het terugspringt gaat is die trilling even zó sterk dat ergens wel een paar natrium-en acetaationen bij elkaar komen in een kristalstructuur. Het beginnetje is er nu, en razendsnel wordt de inhoud van het zakje een vaste stof, je ziet het kristal groeien.


 Er valt bij ijzel vloeibaar maar onderkoeld (T< 0°C) water naar beneden, en zodra het de grond raakt is die schok, of een stofje op de grond, of een al aanwezig ijskristal, voldoende om de kristalvorming in dat druppeltje onmiddellijk in gang te zetten.

Dat gezegd zijnde lijkt me je Noorse verhaal desalniettemin bijzonder onwaarschijnlijk.  In en rond een natuurlijk meer (bodem, rand) zijn er miljarden kristallisatiekernen, dat lijkt me niet te gaan liggen wachten op een verstoring van bijvoorbeeld een soldatenlaars.

Maar goed, de natuurkundige achtergrond ongeveer duidelijk?

Groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft drie appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)