Endoscoop

Remi stelde deze vraag op 17 december 2008 om 11:14.
Hallo, Wij maken een Praktische Opdracht over de endoscoop. We hebben uitgezocht dat de endoscoop iets met lenzen te maken hebben. Maar we weten niet precies hoe dit zit. Zou u ons hierbij kunnen helpen. Verder moeten we een experiment wat door iedereen met gewone huis tuin en keuken materialen uitgevoerd kan worden. We hadden bedacht om misschien iets met lenzen te doen. Dit kan echter niet want niet iedereen heeft lenzen in huis. Heeft u misschien een idee wat voor een experiment om de werking van de endoscoop uit te drukken, we kunnen doen. Alvast bedankt. We hopen op een spoedig antwoord Met vriendelijke groeten Remi Dekkers

Reacties

Susan op 29 november 2011 om 12:28

Beste Remi,

Wij lazen jou vraag en wij moeten nu voor school precies hetzelfde doen. Dus ook een experiment bedenken met huis, tuin en keuken experiment. Bij deze willen wij jou graag vragen welk experiment je uiteindelijk hebt gedaan, hiermee kunnen wij goede ideeen mee opdoen.

Groetjes,

Susan Jansen

Theo op 29 november 2011 om 12:50

Je kunt eens beginnen met op internet zoeken naar informatie over een endoscoop.

Het apparaat is in vele uitvoeringen beschikbaar en vooral bedoeld om "achter de bocht" te kijken. Dat kan in een lichaam zijn (de oorspronkelijke endoscoop) maar ook in motoren als je door het buizenstelsel kan bewegen. Ze zijn ook al in diverse uitvoeringen te koop voor een paar honderd euro. Voor een schoolonderzoek een beetje duur maar anderszins betaalbaar voor wie er echt behoefte aan heeft.

Niet alle materialen zul je in de keukenla vinden om thuis een endoscoop te maken. Denk eens aan lichtafbuigen door glasvezelkabel, door een reeks spiegeltjes waardoor je om hoekjes kunt kijken. De ideeen/concepten achter de endoscoop hoef je niet per se ook op kleine schaal na te bootsen. 

Susan op 08 december 2011 om 14:48

Beste Theo,

Bedankt voor je reactie.
op internet staan veel verschillende sites met veel verschillende ( soms onjuiste informatie). School is niet in staat om voor ons een endoscoop te kopen, dus ons alternatief wordt waarschijnlijk met een glasvezeldraad. Heeft u hier nog ideeen of tips voor, om het idee van een endscoop na te bootsen alleen dan met een glasvezeldraad?

Groetjes,

Susan

theo op 08 december 2011 om 15:38

Glasvezel vereist ook wel enig precisiewerk en lenzen om een beeld op een glasvezelbundel af te beelden dat daarna "door de vezel" naar achteren wordt doorgegeven.

Een kromme holle buis of zig-zag gangenstelsel (dat van boven open is zodat je er makkelijk bij kunt) waarin je spiegels plaatst om steeds om de hoek te kunnen kijken (ook wel periscoop genoemd) is een alternatief. Het laat je ook ervaren naar waarom zo'n opstelling minder effectief is dan een endoscoop.

Maar een huis/tuin oplossing voor een endoscoop zou ik zo niet weten... daarvoor is het toch te high-tech.

Susan op 08 december 2011 om 18:05

Het is ook niet eenvoudig,

MIsschien kunnen we alleen het idee van een endoscoop nadoen. Dus niet het nabootsen maar het idee erachter met de glasvezel gebruiken.

BIjv. een experiment waarbij je uitzoekt hoe ver je het glasvezel kan buigen zonder dat het licht eruit gaat. of is dat denk je te moeilijk te onderzoeken?

Nog tips?

Groetjes, Susan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft negenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)