aardmagnetisch veld

Jan stelde deze vraag op 06 december 2008 om 08:02.
L.S.,
N.a.v. de beantwoording van mijn vraag over de zonnecyclus door Bert, bedankt Bert, las ik in de opgegeven Wikilink dat de 11 jaar-cyclus congrueert of correspondeert met het omkeren van het magnetisch veld van de zon. Kunt u daar meer over vertellen, hoe dan die samenhang is? En vervolgens: ooit zag ik op Discovery Channel (of Geographic) een docu over de omkering van het magnetisch veld van onze tedere en dierbare Terra. Ik hoorde dat de Noordpool de Zuidpool zou worden en omgekeerd. Ook hierover zou ik graag iets meer vernemen en vooral: merken we daar iets van, zijn er voel- of zichtbare effecten?
Een vraag die ik meteen ook zou willen stellen al hangt hij niet direct samen is deze: lang, lang geleden is de aarde instabiel geweest. Ik stel me voor dat zij als een hete klodder oliebolbeslag uit de zon geslingerd is en bibberig rondzwabberde de eerste paar 1000 eeuwen of veel langer. Er vloog misschien een flinke krent uit zelfs: de maan. In de loop van de tijd stolde de boel en kwam er rust. Zoveel rust zelfs dat ik nu niet de minste trilling kan waarnemen in het glas water dat op mijn aanrecht staat. Zou het denkbaar zijn dat bij het stabiliseringsproces van de planeet het ontstaan van de polen een rol gespeeld heeft, enigszins, maar toch anders, vergelijkbaar met de loodjes op een autowielvelg? En als dat denkbaar is, zou dan het smelten van de polen een nadelig effect kunnen hebben op de balans van de aarde? Zou zij weer ietwat kunnen gaan zwabberen? Dat is mijn vraag eigenlijk.

B.v.d. voor uw beantwoording
JPKok

Reacties

René op 06 december 2008 om 13:36
Dag Jan Paul,

Maak je maar niet zo'n zorgen over de polen, ik kan mij nog een vraag herinneren (van een tentamen ergens) wat er gebeurt met bijvoorbeeld de lengte van een aardse dag, wanneer het ijs van de polen zou smelten en in de oceanen zou belanden. (of op de evenaar)
Deze opgave zwerft nog ergens rond in cyberspace, en ik kwam hem tegen op
http://www.uwgb.edu/DutchS/PSEUDOSC/IceCaps.HTM
en het antwoord is dat de dag 2/3 seconde langer zou worden.
De aarde heeft wel meer doorstaan dan dat.

Aangezien je nogal begaan bent met het lot van de aarde, zou ik even kijken op exitmundi.nl waar je ook de inversie van het magnetisch veld kunt vinden.

groeten,
Rene

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft drie appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)