vervorming bij stuiteren

iris stelde deze vraag op 12 november 2008 om 11:56.
Geachte meneer/mevrouw,

 wij zijn op het moment bezig met een praktische opdracht voor natuurkunde. Hiervoor willen wij onderzoeken wat de invloed van vervorming is bij het stuiteren van ballen.
Wij snappen de theorie niet waarom een zachte bal minder hoog stuitert dan een harde bal. Wij denken dat dit met de vervorming te maken heeft. Maar waarom gaat er meer energie in de vervorming van de zachte bal? Is het zo dat de energie de makkelijkste weg kiest en zich daarom bij de harde (opgepompte) bal niet uit als vervorming? Wij hebben hier ook geen theorie over kunnen vinden.
Wij hebben nu als vormen van het energieverlies bij een vallende bal gevonden vervorming, geluid en wrijving/warmte. Zijn er nog andere belangrijke vormen waar we rekening mee moeten houden?
Is er denkt u een verband tussen de hoogte van de stuiter en de vervorming? Dit is namelijk wat wij willen gaan onderzoeken.
Alvast bedankt voor uw tijd,

Reacties

Ron op 14 november 2008 om 11:04
Bij elke stuiter gebeuren er twee dingen: de bal deukt in en springt daarna weer gedeeltelijk terug in de originele vorm, een deel van de vervorming is blijvend. Bij heel goede stuiterballen gaat het grootste deel van de energie die in de vervorming gaat zitten weer terug als kinetische energie van de bal. Bij andere voorwerpen blijft het voorwerp deels vervormd en gaat slechts een deel van de energie weer terug als kinetische energie van de bal. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een bal die vrij zacht is of aan een sinaasappel die op de grond valt.

De kinsetische energie die het vallend voorwerp heeft wordt dus omgezet in vervorming (=arbeid), geluid, warmte en opnieuw in kinetische energie van het omhoog stuiterende voorwerp.

Je zou eens kunnen kijken of de verdeling van deze energieen constant is. Met andere woorden: gaat altijd (bijvoorbeeld)  80 % van de energie weer terug als kinetische energie of hangt dit percentage af van verschillende factoren? Een opgave waarmee je alvast kunt oefenen vind je hier

ezra op 03 februari 2009 om 17:39
Ik doe ook een pws over vervorming enzo. Misschien kunnen we elkaar helpen en dingen uitwisselen?
Jan op 03 februari 2009 om 19:47
ezra, 3 feb 2009
Ik doe ook een pws over vervorming enzo. Misschien kunnen we elkaar helpen en dingen uitwisselen?
Prima, ik zou zeggen, doe dat dan hier. Dan kunnen we over jullie schouders meekijken, en misschien nog eens wat tips geven of zo.....

Groet, Jan
ezra op 04 februari 2009 om 17:28
Jan van de Velde, 3 feb 2009
ezra, 3 feb 2009
Ik doe ook een pws over vervorming enzo. Misschien kunnen we elkaar helpen en dingen uitwisselen?
Prima, ik zou zeggen, doe dat dan hier. Dan kunnen we over jullie schouders meekijken, en misschien nog eens wat tips geven of zo.....

Groet, Jan

Wij hebben niet echt een duidelijke richtlijn, maar we gaan een beetje kijken naar de energieomzetting die plaats vindt tijdens het wegschieten van een bal.

Om dit te onderzoeken hebben we een soort slinger gebouwd waarmee we de bal steeds met dezelfde kracht kunnen wegschieten. We dachten dat we dan konden kijken naar de afstand die de bal wegschiet voordat hij de grond raakt.

We waren van plan om het gewicht van de slinger en de druk in de bal te varieren. We wilden ook proberen om wat te doen met de indeuking van de bal tijdens het wegschieten.

Is dit een goed onderzoek om uit te voeren voor ons pws(6vwo)? Heb je misschien ideen om iets toe te voegen aan onze experimenten?

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft achttien appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)