NTC

Victor stelde deze vraag op 18 februari 2015 om 14:42.

 Waarom wordt de weerstand kleiner bij een NTC terwijl het bij een normaal draad de weerstand hoger wordt als de temperatuur stijgt? 
Groet Vic en Luc 

Reacties

Jan van de Velde op 18 februari 2015 om 15:18
dag Vic en Luc,

Het woord "normaal" zegt het allemaal. 

In een "gewone" geleidende stof bevinden zich tussen de atomen gemeenschappelijke gedeelde elektronen die relatief vrij tussen de atomen doorstromen, wordt ook wel eens "elektronenzee" genoemd, en zo het metaalblok als geheel neutraal houden. Hier betekent een hogere temperatuur harder trillende atomen in hun rooster. Dit vergroot de botsingskans met onder invloed van een spanning langsstromende elektronen. Resultaat: meer weerstand bij hogere temperatuur.

NTC's bestaan uit een halfgeleidermateriaal, veelal gesinterde metaaloxiden, met een of andere opzettelijk aangebrachte verontreiniging. Ladingsdragers daarin zijn niet zoals in een metaal "vrije" elektronen, maar zg "gaten" of gebonden elektronen, eigenlijk gewoon door het materiaal schuivende atoombindingen. Hogere temperaturen maken deze ladingsdragers actiever, dwz dat harder trillende atomen makkelijker zo eens een binding verbreken zodat die op kan schuiven. 

Bijzondere materialen, bijzondere eigenschappen.....

NB: dat wil nog steeds niet zeggen dat warm NTC materiaal beter geleidt dan warm koper. Alleen maar dat hun soortelijke weerstand de andere kant op verandert als de temperatuur verandert.

Groet, Jan
Sammy op 15 december 2015 om 11:34
Oh bedankt. Dit heeft ons heel erg geholpen met ons verslag

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft drie appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)