Verschil tussen koken en verdampen??

Isabel stelde deze vraag op 24 oktober 2008 om 08:46.
Mijn vraag is wat het verschil is tussen koken en verdampen. Dit is een brandende vraag bij mij. Maar 1 ding, ik zit in 2 atheneum dus graag een niet te moeilijke uitleg alstublieft;)
Alvast bedankt groetjes isabel

Reacties

Bert op 24 oktober 2008 om 20:43

Hallo Isabel,

als een vloeistof verdampt, dan vliegen er vloeistofmoleculen uit het bovenste laagje van de vloeistof weg. Die moleculen zitten dan in een gas (ook wel damp genaamd).
Als een vloeistof kookt vliegen er ook moleculen weg, maar dan niet alleen van het bovenste laagje, maar ook uit het midden en zelfs van de onderkant van de pan of het bekerglas waar de vloeistof in zit. Koken is verdampen door de hele vloeistof heen. En hoe kan nou een vloeistofmolecuul van onderuit de pan wegvliegen? Dat kan doordat zich bellen vormen in de vloeistof. In die bellen zit water in gasvorm (waterdamp).
Op de bijgevoegde foto zijn zulke bellen te zien, al komen ze daar nog niet van de bodem. Op de foto kookt de vloeistof dus bijna.



Groeten,

Bert

vicky op 27 januari 2014 om 19:16

dankjewel bart! ik had deze vraag in mijn opdrachtenboek staan maar het antwoord was nergens in de tekst te bekennen. ik doe 3 atheneum dus de makkelijke uitleg was ook heel fijn voor mij.

groetjes vicky

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft twee appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)