Kromming van ruimte

Casteelke stelde deze vraag op 18 december 2004 om 13:25.
Hey, ik heb een vraagje i.v.m. de kromming van ruimte. De aarde beschrijft een ellipsvormige baan met de zon in een van de middelpunten. Hoe komt het dat de zon de ruimte dan ellipsvormig kromt en niet cirkelvormig zoals je zou verwachten?:? groetjes, Casteelke

Reacties

Casteelke op 18 december 2004 om 13:26
De zon staat dus niet in het middelpunt van de ellips, maar in een van de brandpunten.
Jan van de Velde op 12 december 2015 om 19:03
dag Casteelke,

De ruimtetijd rond de zon is niet ellipsvormig gekromd hoor, die is netjes cirkelvormig (afgezien van een beetje "oneffenheden" door de zwaartekrachtputjes van de planeten).

Stel je een ster voor met maar één planeet (zodat er geen zwaartekrachtsverstoringen rond deze ster bestaan) Een mooie cirkelvormige "zwaartekrachtput" in de ruimtetijd om het zo maar eens te zeggen. Breng er dan een planeet naar toe en lanceer die met precies de juiste snelheid netjes in een cirkelvormige baan. De planeet zal netjes in die cirkelvormige baan blijven.

Echter, maak een foutje in je berekeningen en lanceer net iets te snel, of te langzaam, of met een iets verkeerde hoek. En dan krijg je afwijkingen die tot ellipsvormige banen leiden.

Als je thuis een beetje mooi ronde wokpan hebt kun je ook eens met knikkertjes gaan spelen, net als op een roulettetafel. Probeer die knikkertjes maar eens zó te lanceren dat ze netjes een cirkel gaan beschrijven in die pan, dat zal je niet lukken denk ik.

Bij ongeveer 2 minuten in het fimpje hieronder zie je de docent zo een "planeet" verkeerd lanceren. Het doek, dat een tweedimensionale weergave is van de gekromde ruimte is echt wel netjes cirkelvormig gekromd. Maar dat knikkertje gaat toch serieuze ellipsen rond het middelpunt draaien. 

https://youtu.be/MTY1Kje0yLg

En ten slotte, en mogelijk wel de beste ontkrachting van een ellipsvormige "zwaartekrachtput" : alle planeten in ons zonnestelsel hebben weer andere afwijkingen, en allemaal andere richtingen op. Bij kometen wordt dat helemaal extreem zelfs

Kortom, in een perfecte ruimte met perfecte begincondities zouden cirkelvormige banen kunnen bestaan. Maar bijvoorbeeld in ons zonnestelsel beïnvloeden de planeten elkaars banen ook echt wel significant. De huidige aardbaan zal dus echt nog wel eens duidelijk anders worden dan nu. En overdrijf de ellipsvormigheid van bijvoorbeeld de aardbaan ook niet: tussen de langste afstand zon-aarde en de kortste is er maar een procent of 3 verschil. Als je dat op schaal tekent als een cirkel met een straal van 5 cm, met een potloodstreep van 1,5 mm dik, blijft de ellipsbaan binnen je potloodstreep. Eigenlijk bíjna een cirkel dus :)

Groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft negen appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)