Telefoonverbinding en licht

Lotte stelde deze vraag op 17 december 2004 om 15:19.
Tijdens een natuurkundeles deze middag kregen we een groot artikel over de natuurkunde elke dag om ons heen waar we niet zo bewust van zijn, zo ook over de telefoonverbinding, het was geschreven op een nogal hoog wetenschappelijk niveau wat dus pittig was om te begrijpen, ineens ging het over licht bij het onderwerp telefoonverbinding (o.a. dat licht niet met een grotere hoek dan 90' door glas heen kan) toen ik vroeg waarom er over licht werd gesproken en niet over geluidsgolven zoals ik verwachtte bij telefoneren kreeg ik een vaag antwoord van de leraar terug, weet iemand anders hoe het nou zit, wat heeft licht nou met telefoneren te maken :? Alvast bedankt.

Reacties

FT op 17 december 2004 om 21:57
Bij de vaste telefoon wordt het geluid door de microfoon omgezet in een electrisch signaal. Vervolgens gaat dit signaal naar de telefooncentrale. Daar wordt het signaal omgezet in laserlichtpulsjes. Deze laserlichtpulsjes gaan dan vervolgens door een glasvezelkabel naar een andere telefooncentrale. Daar worden de lichtpulsjes weer omgezet in een electrisch signaal en deze signalen gaan dan door de telefoonkabel naar de vaste telefoon van de ander. In deze telefoon wordt het electrisch signaal weer door de luidspreker in geluid omgezet.
Lotte op 18 december 2004 om 19:58
Heel erg bedankt! Het is me nu geheel duidelijk :).Maar nog een vraagje, waarom is het dan nodig om het in laserlichtpulsjes om te zetten? Alleen omdat het sneller gaat of zit er meer achter?
Jan van de Velde op 12 december 2015 om 22:01
dag Lotte,

"nodig", in de zin van "het kan niet anders" is dat niet. Maar lichtpulsjes kun je korter op elkaar zetten dan elektrische pulsjes zonder dat ze in elkaar gaan overlopen, zo'n lichtsignaal kan grotere afstanden overbruggen zonder dat versterking nodig is, lichtsignalen hebben geen last van elkaar, elektrische wel (twee naastliggende kabels beïnvloeden elkaar via elektromagnetisme), de voorraad grondstoffen voor glasvezel is nagenoeg onuitputtelijk, die van koper zeker niet, in eenzelfde omhulling kun je véél meer glasvezels dan koperkabeltjes kwijt, zodat een even dikke kabel véle malen meer data per seconde kan verstouwen, etc. 

groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft acht appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)