krachten aantonen met gepolariseerd licht

maurits stelde deze vraag op 10 oktober 2008 om 12:18.

Ik las het artikel "Snooker met zandkorrels"  (http://www.natuurkunde.nl/artikelen/view.do?supportId=619763) daarop stond dat je met gepolarisseerd licht krachten kan weergeven in foto-elastische plastics. Ik heb echter verder gezocht, en ook zelf proeven gedaan, maar het lukt mij niet om informatie te vinden welke plastics je hiervoor kan gebruiken. Ik kon verder ook niet zelf uitvinden welke plastics het meest geschikt zijn. Ik zou echter graag willen weten welke plastics in de in dit artikel beschreven proeven zijn gebruikt, want voor mijn PWS over bouwconstructies zou het zeer handig zijn als ik met gepolariseerd licht kan kijken welke constructie de sterkste is. Zou u misschien willen terugsturen welke plastics hier zijn gebruikt? 

 Alvast bedankt, Maurits van Heijningen.

Reacties

Bert op 11 oktober 2008 om 10:31

Dag Maurits,

met gepolariseerd licht kun je spanningen (Engels: stress) aantonen in transparante materialen. Je moet het plastic tussen gekruiste polarisatoren houden en er dan doorheen kijken. Plastic waarbij dit goed lukt is b.v. polycarbonaat, materiaal waarvan harde plastic linialen etc. gemaakt zijn. Bij een flexibele geodriehoek zie ik geen effect.

Overigens is het niet zo dat je op deze manier de grootte van de krachten in een materiaal kunt bepalen. Wat je wel ziet is dat er onregelmatigheden t.g.v. spanningen in het materiaal zijn.

Kijk maar eens op:

http://en.wikipedia.org/wiki/Photoelasticity

en op:

http://www.doitpoms.ac.uk/tlplib/photoelasticity/index.php

Bert

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft tweeëntwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)