Examenvraag Opgave 3 Magnetisch zweven

emmsie stelde deze vraag op 09 februari 2015 om 14:15.

Goedendag,

Ik heb een vraag over 9 en 10 van deze examenvraag.
Bij vraag 9 moet je eerst de richting van de stroom bepalen, alleen ik snap niet hoe je dat in deze tekening moet doen? Ik neem aan dat het met de rechterhandregel moet alleen ik snap niet hoe ik deze hier moet toepassen.
Bij vraag 10 snap ik wel de uitleg over dat het magnetisch veld van S3 moet draaien alleen hoe wordt vervolgens de richting van de stroom door R bepaald. Ik kom daarmee niet helemaal uit met de rechterhandregel.

Hieronder staat de link met opgave en uitwerking. 


Opgave http://www.natuurkundeuitgelegd.nl/examens/nav001vb.pdf
Uitwerking http://www.natuurkundeuitgelegd.nl/examens/nav001cv.pdf

Mvg,
emmsie


Reacties

Theo de Klerk op 09 februari 2015 om 16:09
Veel van deze examenvragen zijn met antwoorden op de NVON site te vinden (www.nvon.nl > examens > havo of vwo> klik op "examens" link. Deze bij vwo 2000-1 op https://nvon.nl/examen/examen-2000-1-vwo-natuurkunde ).

Voor je probleem kun je de rechterhandregel gebruiken als je weet in welke richting de noordpool van de kleine spoelen moet wijzen. Je duim geeft die richting aan en je vingers geven dan aan hoe de stroom door die spoel moet gaan.
De richting van de noordpool van de kleine spoelen wordt bepaald uit de constatering dat het totale veld van grote en kleine spoelen ter hoogte van de plaat netto  een noordpool omhoog of naar beneden moet geven om de plaat omhoog te duwen of omlaag te laten zakken (door eigen gewicht en verlaagde magneetkracht omhoog). Het magneetveld van de kleine spoelen werkt dan juist mee of tegen om dit te bewerkstelligen

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft vier appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)