statisch geladen staaf

Dorien stelde deze vraag op 07 augustus 2008 om 09:40.

Hoe weet je wat voor een lading een staaf krijgt als je er met een doekje over wrijft en hoe kun je dat begrijpen?

Ik dacht dat de lading te voorspellen zou zijn als je weet of de staaf een geleider of isolator is. Bij een geleider kunnen de electronen weg en wordt de staaf dus positief. Maar ik begreep dat glas ook positief geladen wordt, dus dat klopt niet. En volgens mij kunnen er geen positieve deeltjes de staaf op, omdat deze niet bewegen?!

 

Reacties

Jan op 07 augustus 2008 om 15:59

Dag Dorien,

Voor alle duidelijkheid: er worden geen positieve deeltjes uitgewisseld. Maar een tekort aan elektronen (negatieve ladingen)maakt een stof natuurlijk ook positief geladen.

Die te verwachten lading heeft op zich weinig te maken met het geleider of isolator zijn van stoffen.

Atomen kunnen de neiging hebben om zwak gebonden elektronen uit hun buitenste schil vrij makkelijk af te staan, of om in hun buitenste schil makkelijk een paar elektronen toe te laten. Breng je twee van zulke stoffen met elkaar in contact, dan gaan er, waar atomen elkaar raken, al eens makkelijk elektronen uitgewisseld worden. Trek je de atomen weer uit elkaar, dan kan de uitgewisselde lading (altijd in de vorm van een teveel (-) of een tekort (+) aan elektronen) achterblijven.

Begin met twee neutrale (ongeladen) voorwerpen en wrijf die langs elkaar. Door wrijven breng je dus steeds heel veel atomen met elkaar in contact en verbreek je dat contact weer. Zo wordt na korte tijd het ene voorwerp negatief geladen aan de buitenkant, het andere positief.

Dit heet het tribo-elektrisch effect. Hoe sterk het is hangt af van de eigenschappen van de stoffen die je met elkaar in contact brengt. Op wikipedia vind je een overzichtje van de zg tribo-elektrische reeks:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Tribo-elektrisch_effect

Bovenaan vind je stoffen die makkelijk elektronen afstaan (en dus positief geladen zullen worden), en onderaan stoffen die makkelijk wat elektronen extra vasthouden. Hoe verder twee stoffen in deze reeks uit elkaar staan, hoe makkelijker er lading wordt overgedragen.

Beetje duidelijk zo?

Groet, Jan

 

 

Dorien op 07 augustus 2008 om 16:16

Beste Jan,

Je antwoord is duidelijk, bedankt voor de snelle reactie!

Ron op 07 augustus 2008 om 17:54

Kijk voor ene grappige simulatie hierover op http://phet.colorado.edu/simulations/sims.php?sim=John_Travoltage 

 In het Engels staat er ook nog uitleg bij. 

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft vier appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)