Ontwerp staartvinnen raket

Jefta stelde deze vraag op 08 februari 2015 om 00:07.

Beste mensen,

Ik maak samen met een aantal klasgenoten voor ons profielwerkstuk een raket. We hebben als praktische opdracht verschillende testraketten gemaakt met variërende staartvinnen en punten om de stabiliteit in een windtunnel testen. Na onderzoek blijkt dat alle ontwerpen staartvinnen met een afgeronde bovenkant (zie bijgevoegde afbeelding) het opvallend veel slechter doen dan de hoekige staartvinnen met een bovenzijde die spits afloopt naar de raketromp. De stabiliteit van deze raketten ligt veel lager, ze ondervinden meer trillingen, de windsnelheid achter de raket is lager. Wat is hier de reden voor?

Ik vond dit zelf opmerkelijk omdat een RONDE punt wel als beste uit de test kwam.

Kan iemand mij uit de brand helpen?

Ik weet niet of dit het juiste forum is voor zo'n type vraag, maar de nood is hoog.
Alvast bedankt.

Jefta Harwig







Bijlagen:

Reacties

theo op 08 februari 2015 om 00:21
Als je vectorieel windsnelheid en beweging vsn de ronde vin uitzet zul je waarschijnlijk zien dat de vin permanent in de weg zit en met een scherp aflopende vin niet. Een bijna rechte vin zal het ook problemen geven...
Jefta op 08 februari 2015 om 00:27

theo de klerk plaatste:

Als je vectorieel windsnelheid en beweging vsn de ronde vin uitzet zul je waarschijnlijk zien dat de vin permanent in de weg zit en met een scherp aflopende vin niet. Een bijna rechte vin zal het ook problemen geven...
Hartelijk dank voor uw snelle reactie, hij riep alleen wel nog wat vragen op:

Kunt u meer uitleg geven over waarom de ronde vin permanent in de weg zit? en waarom dit dan niet het geval is bij een scherp aflopende vin? Dit zou dan toch ook voor de ronde punt moeten gelden?

Jefta
theo op 08 februari 2015 om 00:32
Teken de positie van de vin maar eens naarmate deze omhoog stijgt en hoe lucht die door de vleugel opzij geduwd wordt (en niet eroverheen of onderdoor gaat) telkens die vleugel in zijn weg tegenkomt en opnieuw opzij geduwd wordt. 
Bij vliegtuigen wil je dat de vin als vleugel werkt en de erover/onderdoor gaande lucht een kracht omhoog uitoefent. Het beetje lucht dat langs de vleugelrand opzij geduwd wordt wordt soms slinks met ribbels en strookjes op de vleugel alsnog over de vleugel geleid. Bij jouw vin wil je in elk geval geen lift opwekken, dus hoe scherper de bovenrand, hoe dunner de vin, hoe beter. Dan snijdt het a.h.w. als een scherp mes door de lucht met minimale weerstand. De zijwaartse afbuiging zal dan ook veel minder zijn dan bij een dikker bot mes en helemaal goed als de lucht al weg is voordat het tegen een ander deel van de vin botst.
Jefta op 09 februari 2015 om 22:30
Dank, ik heb de uitleg gebruikt in mijn werkstuk.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft drie appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)