evenwicht met wrijving

tim stelde deze vraag op 08 december 2004 om 21:35.
hallo

in de lessen mechanica zijn wij momenteel bezig over het onderwerp "evenwicht met wrijving". In onze cursus wordt beschreven dat
Fw= f· Fn
waarbij Fw de wrijvingskracht is, f de wrijvingscoëfficiënt en Fn de normaalkracht.

Dit wil dus zeggen dat de wrijvingskracht onafhankelijk is van de grootte van het oppervlak. Nu kan ik wel enkele voorbeelden aanhalen waar de oppervlakte vergroot wordt om de wrijvingkracht te vergroten. Bijvoorbeeld: -De banden van een wagen->bij performante wagens zal de breedte van de banden groter zijn, dus ook oppervlakte van de met elkaar in contact komende voorwerpen(hier rubber en asfalt/beton) -De koppeling van een performante wagen zal steeds een grotere diameter(groter oppervlak) hebben om de grotere krachten te kunnen overbrengen. volgens mij heeft de oppervlakte dus wel een invloed op de wrijvingskracht, of ben ik mis?

alvast bedankt

Reacties

René op 09 maart 2007 om 22:05
Je hebt het inderdaad mis, als het oppervlakte kleiner wordt dan neemt de kracht per cm2 evenredig toe. Daardoor zal de wrijving gelijk blijven. Wel is het zo dat dan de temperatuur en de slijtage groter worden, dat is dan ook de reden dat er grotere koppelingsplaten en bredere banden worden gebruikt.

 Het moet natuurlijk niet zo zijn dat het oppervlak van het ene voorwerp zo klein wordt dat het zich in het andere voorwerp gaat boren, wand dan hebben we het over heel andere zaken.

Maar waar het om rubber gaat heb je dan wél weer een beetje gelijk met je gedachtengang: net als zo'n geel plakbriefje heeft rubber op veel ondergronden een zekere "plakfactor", bij de ene rubbersoort sterker dan bij de andere, en ook bij hogere temperatuur sterker. Daardoor neemt bij een groter oppervlak de wrijvingskracht per cm² toe, wat sterker dan hij afneemt door de lagere druk. Maar daarbij geeft een 2 x zo groot contactoppervlak zeker nog geen 2 x zo grote wrijvingskracht in totaal


Ik hoop dat je iets met deze reactie kunt.

Groeten, René

 

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft tweeëntwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)