Trillingstijd van een driehoek.

Rohit stelde deze vraag op 13 juni 2008 om 19:57.

 

Hallo,

 Ik moet voor natuurkunde een proefje uitvoeren over de trillingstijd van een driehoek. Dit is geen normale driehoek: van boven naar benenden zitten er allemaal gaatjes in de driehoek. Aan deze gaatjes moet je de driehoek op hangen en trillingstijden meten. Bij elk gaatje. Nou is mijn vraag: kan iemand mij wat meer vertellen over deze proef? Heeft iemand al eens zo'n proef gedaan en mag ik hem dan gebruiken als voorbeeld? Wat moet ik weten over de driehoek? Wat is het verband tussen de gaatjes en de trillingstijd? (conclusie)

 

Dankuwel,

 Rohit

Reacties

Jaap op 13 juni 2008 om 21:41

Dag Rohit,
Kun je een tekening van de driehoek plaatsen, met de afmetingen erbij?
Kun je ook een tekening van de opstelling plaatsen?
Hoe groot is de afstand tussen de gaten?
Is de driehoek overal even dik?
Heeft de driehoek overal dezelfde dichtheid (afgezien van de gaten)?
Ken je het begrip traagheidsmoment?
Groeten,
Jaap Koole

Rohit op 15 juni 2008 om 11:23

De afstand tussen de punten weet ik niet precies. Maar deze proef is vast al  eens vaker uitgevoerd. De gelijkbenige driehoek is overal even dik en gemaakt van plastic volgens mij. Je moet hem ophangen aan verschillende punten vanaf het geometrisch midden (aan een statief). Voor elk punt voer je 3 metingen uit. Tijdens elke meting voor je 10 trillingen uit (heen-en-weer dus!).

Wat is het verband tussen de trillingstijd en het ophangpunt?

zie toegevoegde document.

Bijlagen:

Rohit op 15 juni 2008 om 15:12

met traagheidsbegrip bedoelt u: hoe meer massa, hoe trager het object?

 

 

Jaap op 22 juni 2008 om 14:52
Dag Rohit,
De proef die je wilt uitvoeren, heb ik nooit gedaan. Heb je zelf al metingen gedaan? Als je de gemeten waarden hier plaatst, kunnen we samen proberen er wijzer van te worden. Dat is aardiger dan de resultaten van iemand anders gebruiken...
Zonder metingen kunnen we hier wel bedenken hoe de proef zou kunnen gaan. Formules en diagrammen vind je in de bijlage.
In de praktijk zul je merken dat de trillingstijd T bij de verschillende gaten niet erg veel verschilt. Voor goede uitkomsten is het daarom nodig dat je de tijd van tien hele trillingen zo nauwkeurig mogelijk meet. Misschien kun je de tijd meten met een elektronische klok, of met een computer of met een videocamera?
Om genoeg verschil in trillingstijd te krijgen, moet je driehoek groot genoeg zijn. Hoe groter de driehoek, hoe groter de verschillen tussen de trillingstijden.
Voor goede uitkomsten is het ook van belang dat de driehoek regelmatig beweegt, zonder te zwalken. En de wrijving moet gering zijn.
Groeten,
Jaap Koole

Bijlagen:

Dit topic is gesloten voor verdere reacties.