elastische potentiële energie curve

Ilias stelde deze vraag op 31 januari 2015 om 21:53.

Ik ben wat aan het sukkelen met nog een paar vragen. 

1.Stel de elastische potentiële energie van een veer voor als functie van x en dit voor zowel de samengedrukte als de uitgerekte toestand.

2.Als de elastische potentiele energie van een veer uitgezet wordt als functie van x2 dan is het resultaat daarvan een halfrechte door de oorsprong. Maar waarom?

Mijn oplossing: 

1.rust toestand: grafiek Ep als functie van x (een horizontale rechte)
samengedrukt toestand: een stijgende rechte door de oorsprong

2. uitleg geen idee

 

Reacties

Jan van de Velde op 31 januari 2015 om 23:53

Ilias plaatste:

1.Stel de elastische potentiële energie van een veer voor als functie van x en dit voor zowel de samengedrukte als de uitgerekte toestand.

Mijn oplossing: 

1.rust toestand: grafiek Ep als functie van x (een horizontale rechte)
samengedrukt toestand: een stijgende rechte door de oorsprong

dag Ilias,

Teken zo eens een grafiek, uitrekking tegen veerenergie? 
als je geen meetgegevens hebt, neem dan een willekeurige veer, met een veerconstante van bijv 100 N/m, en uitrekkingen van bijv  -0,5 tot + 0,5 m.

Gewoon voor elke 0,1 m uitrekenen met de formule voor veerenergie, en vervolgens in een grafiek zetten. Dan kom je tot de conclusie dat je bewering niet kan kloppen.

Groet, Jan
Ilias op 01 februari 2015 om 11:25

Dag Jan,

Dus samengedrukt (bijvoorbeeld -0,5) zorgt voor een positieve Elastische potentiële energie als ook voor de uitrekking (bijvoorbeeld +0,5).

Het antwoord op mijn tweede vraag betreft x^2

Komt omdat de absolute waarde (geen neagatiev getallen) worden gevraagd waardoor de lijn niet onder nul gaat voor ordinaat. (vandaar ^2)

Jan van de Velde op 01 februari 2015 om 11:37
ja, en het feit dat dat met x² een rechte wordt (ipv kromme) wordt veroorzaakt door het feit dat de veerenergie een kwadratisch verband kent met de uitrekking.
daniel op 24 november 2017 om 09:24
wat is potentiele elastische energie eigenlijk?
Theo de Klerk op 24 november 2017 om 09:50
Zie boven. Elastische energie sla je op in een voorwerp als je dit elastisch vervormd (bijv een rubbereb band uitrekken). Die energie kan weer gebruikt worden door de vervorming ongedaan te maken. Zolang je dit niet doet KUN je de energie vrijmaken. De energie is dan potentiëel aanwezig.
Jan van de Velde op 24 november 2017 om 18:14

Theo de Klerk plaatste:

 Zolang je dit niet doet KUN je de energie vrijmaken. De energie is dan potentiëel aanwezig.
En zo is elke vorm van energie feitelijk een potentiële energie, d.w.z. dat je hem KUNT omzetten in een andere vorm. Toch noemen bijna alle natuurkundeboeken eigenlijk alleen die energie die vrij kan komen als een voorwerp met massa in een zwaartekrachtveld kan gaan bewegen standaard "potentiële energie" zonder meer. Een minder verwarrende naam is dus hoogte-energie of zwaarte-energie.

Want bijvoorbeeld ook bewegingsenergie is potentieel, in zoverre als dat je die kunt omzetten in warmte, bijvoorbeeld als je met een hamer een spijker in een plank slaat: door de wrijvingsarbeid verdwijnt de bewegingsenergie en wordt omgezet in warmte (de spijker wordt behoorlijk heet). 
Ook chemische energie, de energie opgeslagen in chemische bindingen, is potentieel: geef een paar benzinemoleculen en zuurstofmoleculen een duwtje door er wat warmte aan toe te voegen, en er verbreken verbindingen en vormen andere, waarbij meer energie (meestal in de vorm van warmte) vrijkomt dan erin moest. 

Groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft tweeëntwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)